Annons

Viktigt med en utredning som tar ett helhetsgrepp

Det är bättre att man talar klartext till de anhöriga och informerar om att enda anledningen till fortsatt respiratorvård är donationsmöjlighet. Därför behövs en utredning som harmoniserar lagstiftningen inom vård, donation och transplantation. Det skriver Stellan Welin i sin slutreplik om organdonation.

Under strecket
Publicerad

Efter min ursprungliga brännpunktsartikel 21 oktober har några andra inlägg kommit. Tyvärr har inte socialministern själv hörts av i debatten. Jag och många med mig vill fortfarande veta varför han motsätter sig en möjlighet att rädda liv genom organdonation i ett fall där detta kan ske utan att skada någon, dvs med fortsatt respiratorvård av en patient, där fortsatt vård inte gagnar patienten men där denna skulle kunna bli en organdonator. Av de som skrivit i detta ämne har Ylva Johansson och jag samma åsikter i grundfrågan och vill båda ha en utredning. Även om Ylva Johansson är socialdemokrat så har jag svårt att tro att detta är en partiskiljande fråga, utom möjligen för KD.

Av de två andra tycker Nils Ståhl, överläkare i neurokirurgi, tillika ordförande i Svensk Neurokirurgisk förening, att allt är bra som det är. Argumentationen är dock förbryllande. Han skriver att man med hjälp av skiktröntgen kan veta att det är en stor blödning med stor inklämning av hjärnan och att man erfarenhetsmässigt vet att total hjärninfarkt då inträder inom något dygn. Sedan tyck Ståhl inte uppmärksammat att vården bör avbrytas om den inte är till medicinsk nytta för patienten. Eftersom Ståhl inte tycks bry sig om denna aspekt så löser sig problemet; man fortsätter respiratorvård i avvaktan på total hjärninfarkt. Det är ju precis det jag förslår att man ska få göra. Jag tycker dock att det är bättre att man talar klartext till de anhöriga och informerar om att enda anledningen till fortsatt respiratorvård är donationsmöjlighet. Därför behövs en utredning som harmoniserar lagstiftningen inom vård, donation och transplantation.

Annons
Annons
Annons