Viktigt hitta balansen mellan stark och skör

De är utåtriktade och älskar sociala tillställningar. Men eftersom de samtidigt är ”högkänsliga” riskerar de att bli fullständigt utmattade av dem. För några veckor sedan kom Margareta Hägglunds och Doris Dahlins överlevnadsbok för ”starksköra”.

Under strecket
Publicerad
Efter att ha ägnat en stor del av sina liv och ett antal år i terapi åt att hitta en balans mellan den starka respektive sköra sidan av 
personligheten, har Doris Dahlin, till vänster, och Margareta Hägglund skrivit en bok om den svåra konsten att leva som ”starkskör”.

Efter att ha ägnat en stor del av sina liv och ett antal år i terapi åt att hitta en balans mellan den starka respektive sköra sidan av personligheten, har Doris Dahlin, till vänster, och Margareta Hägglund skrivit en bok om den svåra konsten att leva som ”starkskör”.

Foto: Angelica Zander
Annons

Ena stunden stridbara amazoner på barrikaderna. I nästa små hulkande knytt i gråtpölen. Det är två ovanligt starka kvinnor som sitter på andra sidan kafébordet. Men också ovanligt känsliga. Själva kallar sig journalisten Margareta Hägglund och beteendevetaren Doris Dahlin för ”starksköra”. Nu har de skrivit en bok om den svåra konsten att hitta balans mellan de båda sidorna av personligheten.

– Är man nöjd med att sitta under korkeken och lukta på blommorna är det kanske lättare att hantera sin känslighet. Men om man i stället är väldigt social och utåtriktad, utsätter man sig lätt för allt för många intryck, som ens högkänsliga hjärna sedan inte klarar av att filtrera och bearbeta. Då kan det bli riktigt besvärligt, säger Margareta Hägglund.

Annons
Annons
Annons