Viktigt att vuxna finns till hands på nätet

För tre år sedan startade Bris en sajt på nätet dit unga kan mejla - eftersom många bad om detta. Nu kommer det in 10 000 mejl om året. Ungdomarna kan diskutera varandras situation, men berättelser om självskador och tankar om självmord tas bort från den diskussionen: Andra barn ska inte hjälpa till med svåra problem. Det ska vuxna göra, säger psykologen Eva Waltré.

Under strecket
Publicerad
Annons

Internet är en viktig träffpunkt för många unga. Där hittar man nya vänner och pratar med gamla. Men det är också en plats dit barn och ungdomar söker sig när de har problem och inte vågar vända sig någon annanstans. För att möta den verkligheten startades Bris-mejlen 2001.

Då hade Bris redan fått mängder av mejl från hjälpsökande barn och ungdomar. Men Bris ville inte svara, eftersom det kunde äventyra anonymiteten. Därför hänvisades barnen vidare till hjälptelefonen.- Då skrev de tillbaka att ”vi vill inte ringa, vi vill skriva och vi vill att ni svarar”. Vi fick fundera på hur vi skulle kunna svara barnen anonymt. Sedan byggde vi upp en funktion på BRIS hemsida för att logga in, skriva och få svar, utan att det syns vem som skrivit till oss, säger Eva Waltré, psykolog och samordnare för Bris stödverksamhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons