Annons

Martin Ahlquist:Viktigt att skilja på journalist och aktivist

De globala klimatdemonstrationerna blev en stor nyhet i hela världen. Men i Australien, som var startpunkten för demonstrationerna, valde Daily Telegraph att fokusera på klimatångest.
De globala klimatdemonstrationerna blev en stor nyhet i hela världen. Men i Australien, som var startpunkten för demonstrationerna, valde Daily Telegraph att fokusera på klimatångest. Foto: Jason DeCrow/AP, Martin Ahlquist

Klimatjournalistik borde inte vara mer komplicerad än någon annan journalistik. Sant, relevant, hederligt och balanserat är gamla ledord som fungerar utmärkt även här.

Under strecket
Publicerad

När blir något en sanning? Är det först när sannolikheten rusat upp i inte mindre än 100 procent? Under politikerveckan i Almedalen förde jag ett samtal på Svenska Dagbladets scen med vår vetenskapsskribent, forskaren Emma Frans. Temat var ”sant, falskt eller mittemellan”. Hennes poäng var att vetenskapen sällan levererar några 100-procentiga sannolikheter. Det ligger i vetenskapens natur att det alltid finns utrymme för visst tvivel. Men den vetenskapliga förklaringsgrunden är trots allt den bästa vi har.

När det gjorts omfattande forskning av hög kvalitet inom ett område och det råder allmän konsensus om vad som är sant – ja då är det rimligt att också kalla det för en sanning. Och med denna motivering svarade hon ”sant” om påståendet att människan har bidragit till de globala temperaturhöjningarna. Inte riktigt lika sant som att jorden är rund, men trots allt sant.

Annons
Annons
Annons