Annons

”Viktigt att medierna granskar forskningen”

Foto: Martina Holmberg/TT

Rapporteringen om den fuskmisstänkte kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini har fått mycket stort genomslag i Sverige. En ny mätning av Vetenskap & Allmänhet visar att svenskarnas förtroende för forskare ändå är högt. Att stärka mediernas möjligheter att granska forskning och att belöna forskarnas öppenhet om sin verksamhet är avgörande förutsättningar för ett fortsatt högt förtroende, skriver Cissi Billgren Askwall och Åke Svensson, Vetenskap & Allmänhet.

Under strecket
Publicerad

Cissi Billgren Askwall och Åke Svensson

Foto: Gustaf Waesterberg, Claudio Bresciani/TT

Den mediala uppmärksamheten kring Paolo Macchiarinis operationer och hans forskning om konstgjorda luftstrupar har varit massiv. Många hävdar att händelserna riskerar att skada förtroendet för forskning och forskare i allmänhet.

Vetenskap & Allmänhet (VA) har varje år sedan 2002 studerat attityderna till vetenskap hos den svenska allmänheten. Undersökningarna visar på ett högt förtroende både för den forskning som bedrivs och för yrkesgruppen forskare. Vid den senaste ordinarie mätningen i månadsskiftet september–oktober 2015 hade 84 procent mycket eller ganska stort förtroende för forskare vid universitet och högskolor.

Annons
Annons
Annons