Annons
X
Annons
X
Av TT, SvD
Sexövergrepp i offentliga miljöer

Polischefen får hård kritik: ”Borde avgå”

Statsminister Stefan Löfven kräver att polisen går till botten med vad som hänt i samband med We are Sthlm.

– Jag känner en mycket stark vrede, säger han.

SD och två L-politiker kräver rikspolischefen Dan Eliassons avgång. SvD har samlat de politiska reaktionerna på att polisen ska ha underlåtit att berätta om övergreppen.

Rikspolischef Dan Eliasson.

Foto: Thommy Tengborg/TT Bild 1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2

Bild 1 av 9

Rikspolischef Dan Eliasson.

Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Thommy Tengborg/TT

Löfven (S): ”Känner stark vrede”

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Statsminister Stefan Löfven hävdar att övergreppen innebär ett dubbelt svek mot unga kvinnor och förutsätter att polisen nu går till botten med vad som hänt.

– Det ena är att brott inte har blivit lagförda, det andra att polisen inte har informerat om det, säger Löfven.

– Jag känner en mycket stark vrede att unga kvinnor inte ska kunna gå på musikfestival utan att bli kränkta, sexuellt trakasserade och attackerade. Det här är ett mycket stort problem för de som blir drabbade och för hela vårt land. Vi ska inte vika en tum och vi ska inte vända bort blicken, säger Löfven.

Statsministern säger, med anledning av en polismans uppgift att polisen av politiska skäl skulle valt att ligga lågt om det hela, att det inte får gå till så.

– Polisen ska beivra brott och lagföra skyldiga människor. Men man ska inte av några skäl som helst försöka dölja något, vi har ett problem med det och det ska upp i dagen, säger Stefan Löfven.

Annons
X
Annons
X

Anna Kinberg Batra (M).

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

Kinberg Batra: ”Måste kunna lite på polisen”

Anna Kinberg Batra (M).

Anna Kinberg Batra (M). Foto: Claudio Bresciani/TT

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har reagerat "väldigt starkt" på rapporterna om sexuella övergrepp på unga flickor vid ungdomsfestivaler i Stockholm.

– Jag tror att det är många som är upprörda. Inte minst föräldrar, säger hon.

– Det är helt oacceptabelt om polisen inte gör allt vad den kan för att både förebygga, men också agera mot sexbrott. Nu är det viktigt att det kommer fram vad polisen har gjort och vad som faktiskt har hänt och att polisen vidtar åtgärder så att något liknande absolut inte kan hända igen.

TT: Är detta ett nytt samhällsproblem som är kopplat till invandring?

– Jag vet inte vad som ligger bakom de uppgifter som kommit fram och vill inte spekulera i det, men det som måste vara helt klart är att alla måste kunna lita på polisen och att polisen inte tar politiska hänsyn utan agerar mot och rapporterar om alla som begår brott oavsett vem det är och varför, säger Kinberg Batra.

Annons
X
Annons
X

Gustav Fridolin (MP).

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

Fridolin (MP): ”Utan information kan inte brotten förhindras”

Gustav Fridolin (MP).

Gustav Fridolin (MP). Foto: Henrik Montgomery/TT

Milljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger att det är oacceptabelt om polisen inte informerar allmänheten om brott som begås.

– Den här typen av fruktansvärda brott vi nu blir varse har vi rätt att få vetskap om. Utan information kan de inte förhindras.

TT: Har du någon teori om varför det blivit så här?

– Det är nog inte rätt av en utbildningsminister att kasta ut hypoteser om varför det blivit så här. Polisen måste utreda hur de kunde ske.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Johan Hedin (C).

  Foto: Thommy Tengborg/TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 9

  Hedin (C): ”Det är ett svek mot unga tjejer”

  Johan Hedin (C).

  Johan Hedin (C). Foto: Thommy Tengborg/TT

  – Det som inträffat är ett svek mot de unga tjejer som utsatts för övergrepp och trakasserier. Man skickar signaler om att man inte tar denna brottslighet på allvar och det är oerhört allvarligt, säger Johan Hedin (C) till SvD.

  Anledning till åtgärd?

  – Polisen ska inte syssla med politiska bedömningar, vilket man enligt egen utsago gjort i det här fallet. Man säger att man har gjort en politisk bedömning av känsligheten i det här, men så ska inte polisen jobba. De ska agera konsekvensneutralt och fokusera på att utreda och lagföra brott. Annars är man inne på en farlig väg.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Inrikesminister Anders Ygeman.

  Foto: Thommy Tengborg/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 9

  Ygeman (S): ”Vi ska gå till botten med det här”

  Inrikesminister Anders Ygeman.

  Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Thommy Tengborg/TT

  – Det är naturligtvis oacceptabelt om man förtiger information från polisens sida. Vi ska gå till botten med det här och kartlägga vad som faktiskt har hänt, säger Anders Ygeman till TT.

  Han har inte tidigare märkt att polis eller andra myndigheter avstått från att rapportera om den här typen av händelser som eventuellt kan vara politiskt obekväma.

  – Exempelvis har vi haft en jättestor diskussion om nordafrikanska gatubarn eller ensamkommande som levt under bedrövliga förhållanden i våra storstäder. Där polis i alla tre storstäder har diskuterat det utan att varken göra det värre eller bättre än vad det är, utan förskönande omskrivningar, säger han till SvD.

  Anders Ygeman ser i dag ingen anledning till ändringar eller skärpningar av rådande lagstiftning gällande personer som begår brott under asylprocessen.

  – Vi har redan en tuffare lagstiftning än vad exempelvis Tyskland har. Och regeringen har också gått vidare på att i större utsträckning kunna använda sig av medicinsk åldersbestämning.

  Däremot, menar inrikesministern, går det att fundera över möjligheterna att ta hand om ensamkommande barn, då med hänvisning till diskussionen om nordafrikanska ensamkommande barn som fått avslag men inte gått att utvisa.

  –Jag tror att man måste ha bättre möjligheter att ta hand om dem. Att ha vårdformer som är svårare att avvika från inom ramen för institutionsvården.

  Kristdemokraterna i Stockholm ställer krav på kameraövervakning under sådana här festivaler. De vill att ett beslut ska finnas på plats till Eurovision Song Contest i maj. Är det något du skulle kunna tänka dig?

  – Det är väl naturligtvis så att det kommer att ske övervakning, men det är inte jag som är ansvarig för det utan arrangören. Men självklart ska arrangören som ansvarar för ett arrangemang se till att upprätthålla ordningen.

  Sverigedemokraterna har motionerat om att polisen inte ska få "mörka signalement”. Vad är ditt svar till dem?

  – Jag förstår faktiskt inte vad de menar med att mörka signalement. Om polisen behöver hjälp från allmänheten är det klart att man går ut med signalement om hur man tror att gärningsmannen ser ut. Jag har inte förstått att polisen undanhållit signalement någon gång.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 9

  Åkesson (SD): Eliasson bör avgå

  Foto: Anders Wiklund/TT

  Kent Ekeroth, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna:

  – Det viktigaste man bör göra är att se till att man har polischefer, och i slutändan en justitieminister, som inte är politiskt korrekta eller rädda för media. Utnämningen av Dan Eliasson är den raka motsatsen till det. Hade vi haft rakryggade polischefer som vågar säga sanningen hade detta problem inte existerat. Men det har vi inte i dag, med vissa undantag såklart. Jag lade därför en motion om att polisen ej ska få mörka signalement redan för två år sedan.

  Nu kräver Sverigedemokraterna att rikspolischefen Dan Eliasson lämnar sin post då han tidigare sagt att han inte gillar partiet.

  Enligt Jimmie Åkesson hyser han ett starkt agg mot SD. Han tar upp en uppmärksammad händelse i februari 2014, då Eliasson, då generaldirektör på Försäkringskassan, skrev i en tweet:

  ”Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!”

  – Om det finns ett problem inom polisen där man mörkar viss brottslighet för att ett politiskt parti inte ska gynnas, då är jag rädd att Eliasson själv och hans politiska ställningstaganden kan vara en del av det problemet, säger Åkesson nu i ett uttalande och fortsättter.

  – Jag förutsätter att detta utreds av oberoende instans. Rikspolischefen hyser ett dokumenterat agg mot såväl Sverigedemokraterna som mig personligen, varför en utredning som han tillsätter får mycket låg trovärdighet i detta sammanhang. Dan Eliasson borde givetvis sägas upp om han inte avgår självmant, säger Åkesson.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Roger Haddad.

  Foto: Thommy Tengborg/TT Bild 1 av 1

  Bild 7 av 9

  L-politiker: Eliasson borde avgå

  Roger Haddad.

  Roger Haddad. Foto: Thommy Tengborg/TT

  Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, anser att polisens agerande är oacceptabelt.

  Polisen ska förstås agera utifrån fakta på ett professionellt sätt utan att låta styras av hur olika politiska partier skulle komma att agera, skriver han i ett pressmeddelande med hänvisning till att polisen skulle ha underlåtit att berätta om övergreppen av rädsla för att gynna Sverigedemokraterna.

  Hela hanteringen måste granskas, menar Haddad som uppmanar rikspolischef Dan Eliasson att agera.

  ”Polisens mörkläggning av händelserna på festivalen är ett allvarligt varningsskott. Vi måste tala högt om övergrepp på unga tjejer utförda av förövare med utländsk bakgrund.”

  Det skriver Maria Weimer (L), riksdagsledamot och medlem i Liberala kvinnor, och Gulan Avci (L), ordförande för Liberala kvinnor, i en debattartikel i Expressen.

  Debattörerna anser att mörkning för att inte störa det aktuella debatten hör hemma i länder som Vitryssland, Kuba och Saudiarabien - inte Sverige.

  Nu kräver de rikspolischefen Dan Eliassons avgång. ”Om lagens efterlevnad ska bli en realitet för tjejer som fallit offer, om anseendet för rättsväsendet ska kunna återupprättas är det enda rimliga att rikspolischefen Dan Eliasson eller någon högt ansvarig på ledningsnivå avgår”.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Beatrice Ask (M).

  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

  Bild 8 av 9

  Ask (M): ”Viktigt att de ansvariga inte utreder sig själva”

  Beatrice Ask (M).

  Beatrice Ask (M). Foto: Claudio Bresciani/TT

  Förre justitieministern Beatrice Ask (M) tycker att det är bra att Rikspolischefen säger att man nu ska gå igenom vad som har hänt. Men det bör ske av någon vid sidan av polisorganisationen.

  – Det är viktigt att de som var ansvariga då inte utreder sig själva utan att man håller det här på armlängds avstånd, säger hon till TT.

  Men det finns en viktig fråga, anser Beatrice Ask.

  – Vad hände med de här personerna som avvisades från evenemanget? Vad fick det för konsekvenser? Det räcker ju inte med att avvisa dem. Den här typen av uppträdanden måste ju stävjas snabbt, annars är ju risken att det händer igen, säger hon till TT.

  – Kopplades socialtjänsten in? Vad gjorde andra myndigheter? Nu var det uppenbarligen få anmälningar. Innebär det att inget gjordes? Det är inte ok om ungdomar begår brott och det inte får omedelbara konsekvenser. Risken är då att andra drabbas, säger Ask.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 9 av 9

  Snecker (V): Polisen måste genusutbildas

  Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, säger att det som inträffat på festivalen i Stockholm är väldigt allvarligt.

  – Precis som i alla fall av sexuella trakasserier och sexuellt våld mot kvinnor så är det här väldigt allvarligt. Och oerhört beklagligt, säger hon.

  Snecker påpekar att det som hänt i Stockholm på intet vis är någon isolerad händelse.

  – Det här handlar om män som samlas, ofta i grupp, och trakasserar kvinnor sexuellt eller på andra sätt. Men det är inte en isolerad händelse. Sexuella övergrepp sker 365 dagar per år, 24 timmar per dygn.

  För att komma till rätta med problemen vill V att polis och åklagare blir bättre utbildade i genusvetenskap samt får ökad kunskap om hur de ska bemöta kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld.

  – Och så måste vi införa samtyckeslagstiftning. Det är oerhört viktigt. Vi måste uppdatera alla de paragrafer som rör sexuellt brott och våld.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X