Annons
X
Annons
X

”Viktigaste är att barn har vuxna som älskar dem”

Kristina Grandin blev gravid med dottern Signe på en klinik i Danmark.

Om assisterad befruktning för singelkvinnor tillåts även i Sverige blir det ett erkännande för Signe och andra inseminationsbarn, tror hon.

[object Object]
Kristina Grandin blev gravid med dottern Signe på en klinik i Danmark. Foto: LARS PEHRSON

Signe Grandin är två och ett halvt år gammal och vet att familjer kan se ut på olika sätt. Hennes består av Signe, mamma, mormor, morfar, moster och bonusfarmor. På hennes dagis finns barn med mamma och pappa, med två mammor och med adoptivföräldrar.

– För Signe är det inte någon grej att inte ha någon pappa. Det har ju alltid varit så, säger Signes mamma Kristina Grandin som fick Signe med hjälp av en inseminationsklinik i Danmark.

När SvD kommer på besök är Signe lite krasslig och hemma från förskolan. Hon har krupit upp i soffan hemma i lägenheten i Traneberg utanför Stockholm och tittar på Pingu på tv.

Annons
X

Det är första gången Kristina Grandin är hemma med sjukt barn. Hennes föräldrar, som är pensionärer, kommer från Örebro till Stockholm varannan vecka och hjälper henne ta hand om Signe, så hittills har hon haft barnvakt när dottern blivit sjuk.

– När jag började fundera på att inseminera mig tänkte jag en del på hur det är att vara ensam förälder. Jag pratade med mina föräldrar som sa att de skulle hjälpa mig och vara ett stöd, säger Kristina Grandin.

Nästan alla i Kristina Grandins omgivning har varit positiva till hennes beslut att skaffa barn på egen hand, och hon känner till många andra som valt samma väg.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är vanligare än man tror. När jag gick på BVC blev jag tipsad om en mammagrupp med andra i samma situation. Jag tänkte att den var för hela Stockholm, men vi var en grupp på åtta mammor bara här i Traneberg. Och nu finns det en till bebis med singelmamma som blivit till genom assisterad befruktning i vår trappuppgång.

  Det enda jag ångrar nu är att jag tvekade så länge med att inseminera mig.
  Kristina Grandin

  I en
  artikel på Brännpunkt idag öppnade samtliga allianspartier utom KD för att tillåta assisterad befruktning för singelkvinnor i Sverige. Skulle insemination bli laglig i Sverige tror Kristina Grandin att det skulle bidra till en ökad acceptans i samhället för dem som skaffar barn på andra sätt än i en kärnfamilj.

  – Det blir ett erkännande för Signe och alla andra barn som kommit till på samma sätt, säger hon.

  En annan viktig aspekt är enligt Kristina Grandin att kvinnor slipper slänga sig på första bästa flyg till Danmark eller Finland när ägglossningen närmar sig.

  – Det finns ett fönster på ungefär 24 timmar när man kan bli gravid. När jag försökte var det bara att ta sig till Danmark så snabbt som möjligt när testen visade att ägglossningen ägde rum. Det kan bli många försök innan det lyckats.

  Kristdemokraternas främsta argument mot att ensamstående ska få insemineras är att barn har rätt till en mamma och en pappa. Men Kristina Grandin tror inte att det spelar roll exakt vilka familjen består av, så länge ett barn har vuxna som älskar det och kan fungera som bra förebilder kring sig. Hon pekar på att det idag finns en rad olika familjekonstellationer och att kärnfamiljen som norm blir allt svagare.

  – Dessutom är det helt ologiskt att ensamstående kan adoptera, men inte insemineras, säger hon.

  Kristina Grandins började längta efter barn när hon var 35, och just då var hon inte i ett långt förhållande. Men det dröjde ytterligare fem år innan första besöket på den danska kliniken.

  – Jag är så lycklig och glad över att ha Signe i mitt liv. Det enda jag ångrar nu är att jag tvekade så länge med att inseminera mig.

  Annons
  Annons
  X

  Kristina Grandin blev gravid med dottern Signe på en klinik i Danmark.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X