”Viktigare dra ner på bensinen än biffen”

Utsläpp från fossila bränslen och kött får olika effekt på den globala uppvärmningen på kort och lång sikt, skriver debattörerna.
Utsläpp från fossila bränslen och kött får olika effekt på den globala uppvärmningen på kort och lång sikt, skriver debattörerna. Foto: TT

Att äta mindre kött kan vara bra på olika sätt, men det bidrar knappast till att hejda klimatförändringarna på sikt. För det måste vi omgående minska förbränningen av fossila bränslen, skriver forskarna Thorsten Mauritsen och Jonas Nycander.

Publicerad
Annons

Hur kan man som konsument bäst bidra till att hejda den globala uppvärmningen? Två områden står i centrum i den allmänna debatten: resor och mat. Enligt Naturvårdsverket står de för drygt en fjärdedel var av utsläppen av växthusgaser. Man pekar särskilt ut nötkött och mejerivaror, som står för nästan hälften av utsläppen inom livsmedelssektorn. Det beror främst på utsläppen av den starka växthusgasen metan från nötboskap. Många tror därför att det viktigaste de kan göra är att sluta konsumera nötkött och mejerivaror. Vi anser dock att jämförelsen mellan metan och koldioxid inte görs på ett rimligt sätt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons