Annons

Viktiga reformer krävs för bättre miljölagar

Den nya regeringen har mycket att ta tag i när det gäller ny miljölagstiftning. I den här artikeln tar vi upp några av de viktigaste frågorna, skriver Pia Pehrson och Pelle Stubelius, jurister vid Foyen advokatbyrå.

Under strecket
Publicerad

Sverige får inom kort en regering som åtminstone enligt valmanifesten ska ge miljöfrågorna större utrymme. Det finns också en hel del lagstiftningsåtgärder att ta tag i samtidigt som vissa av de utredningsförslag som lagts fram på senare tid borde förpassas till papperskorgen.

Den första frågan som kräver omedelbar uppmärksamhet är artskyddet. Vi har i Sverige en artskyddsförordning som ofta omotiverat hindrar utbyggnad av vindkraft, hindrar och försenar viktiga infrastrukturprojekt samt ställer till med stora bekymmer exempelvis för gruvbranschen. Skyddet för fåglar, fiskar och ett antal andra arter såsom ödlor, snäckor och skalbaggar har genom en otydlig och olycklig implementering av EU:s art- och habitatdirektiv liksom fågeldirektiv fått orimliga konsekvenser i vårt land.

Annons
Annons
Annons