Annons

Viktiga detaljer om du flyttar utomlands

Sugen på att tillbringa 2016 utomlands för jobb eller studier? Oavsett vad så finns det några praktiska tips som kan vara bra att ha med sig på vägen.

Av SEB
London är en stad som många svenskar bosätter sig, både på lång och kort sikt.
London är en stad som många svenskar bosätter sig, både på lång och kort sikt.

Att studera eller arbeta utomlands är en självklarhet för många svenskar. När en utlandsflytt blir på allvar är det viktigt att lösa en del praktiska saker, till exempel bankdetaljer.

Ta gärna kontakt med banken i god tid innan du flyttar så att vi hinner träffas och gå igenom din ekonomi såsom sparande, konton, kort och betaltjänster, menar Nicole Hartmann, rådgivare inom Private Banking på SEB.

– Vissa banker utomlands kräver ett rekommendationsbrev från till exempel oss för att man ska få öppna konton. Men även en hyresvärd eller den skola man börjar på kan be om det, säger Hartmann.

Hon påpekar att det ibland även kan behövas kontoutdrag med bankstämpel från den svenska banken. En annan detalj som kan vara viktig när man väl befinner sig utomlands är att ha ordnat en fullmakt. Det kan uppstå ett läge där bankärende hemma i Sverige kan behöva lösas snabbt.

Om du inte redan ha ett mobilt BankID, skaffa det. Då kan du, förutom att sköta dina bankärenden via app i telefonen och internet, också logga in på CSN, Försäkringskassan och Skatteverket, bland annat, säger Nicole Hartmann.

Vilka bank- och eller kreditkort rekommenderar du?

– Det är en fördel att ha två kort, till exempel ett bankkort och ett kreditkort. Då kan man betala med kort på de allra flesta ställen samt ta ut pengar från i stort sett alla utländska bankers automater.

Om jag trivs bra och bestämmer mig för att flytta permanent och skriva mig i mitt nya hemland, vad bör jag tänka på då?

– Ta kontakt med en skattejurist som kan hjälpa dig att få koll på vad det innebär skattemässigt att flytta, det skiljer sig ganska rejält beroende på land. Detsamma gäller om du funderar på att starta företag utomlands, avslutar Nicole Hartmann.

Tips om du ska flytta utomlands

– Om du ska jobba inom EU behövs normalt inget arbetstillstånd, här gäller den fria rörligheten.

– Arbetsförmedlingen kan erbjuda diverse stöd vid en flytt utomlands, bland annat flyttbidrag, hjälp med bohagstransport samt intervjuresor. Mer information hittar du på arbetsförmedlingen.se

– Som EU-medborgare har du rätt att vistas i ett land utan att registrera uppehållsrätt i tre till sex månader. Men innan avresa kan det vara bra att kontakta Skatteverket och undersöka hur skattereglerna ser ut i arbetslandet samt även Försäkringskassan och kontrollera ditt sjukförsärkingsskydd. Begär att få ett sjukförsäkringskort och ladda ner appen med information om hur kortet fungerar i det land du flyttat till. 

– Be alltid om ett anställningskontrakt från arbetsgivaren i landet dit du flyttar och kolla att villkoren stämmer överens med landets regler. 

– Spara alla skattekvitton, lönebesked och arbetsintyg från de jobb du har haft i utlandet.

London är en stad som många svenskar bosätter sig, både på lång och kort sikt.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X