Annons
X
Annons
X

Viktig vecka för fildelning

På tisdagen avgörs om skiv- och filmbolag ska få rätt att begära ut fildelares personuppgifter. På torsdag åtalas de ansvariga för Pirate Bay. Den svenska fildelnings­diskussionen pågår för fullt, men debattörerna anklagas för att vara både orealistiska, fega och styrda av lobbyister.

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Fildelningsåret 2008 började med ett brak när sju moderata riksdagsmän trotsade regerings­linjen. I en debattartikel i Expressen krävde de att fildelningen skulle avkriminaliseras, och menade att den inte går att stoppa utan att skapa en kontrollstat. ­Inlägget innebar ett rejält uppvaknande för debatten. De gångna veckorna har ”piratmoderaterna” kritiserats av såväl borgerliga ledarsidor och Antipiratbyrån som Horace Engdahl och Ernst Brunner. Andra tyckare, om än mindre namnkunniga, har rusat till deras försvar.

Katarina Renman Claesson är doktorand på Stockholms universitet och forskar om upphovsrätt. Hon har följt debatten och tycker att den innehållit många felaktigheter och missförstånd.

– Allt handlar väldigt mycket om politik. Inläggen är inte så förankrade i att man praktiskt sett kan genomföra dem, säger hon.

Annons
X

Att ”släppa filerna fria”, som vissa debattörer vill göra, skulle till exempel bryta mot flera internationella konventioner om upphovsrätt.

– Om man skulle stifta en lag och säga att vi tillåter fildelning i Sverige, då är jag övertygad om att andra länder skulle reagera kraftigt. I allra skarpaste fall skulle det kunna bli tal om handelssanktioner.

Roger Wallis, professor i medieteknik på KTH, liknar fildelningsdebatten vid det ramaskri som radions intåg skapade i 20-talets USA. Då ville musikförlagen förbjuda att musik spelades i radio, ­eftersom ingen skulle köpa noter om de kunde höra styckena gratis i radioapparaten. Nu säger debattörerna att illegal fildelning är anledningen till att det säljs mindre skivor. I själva verket, menar Roger ­Wallis, finns det inga bevis för att det är så.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Massor av forskningsrapporter kommer fram till helt olika resultat, beroende på vilka faktorer de tittar på. Många studier visar faktiskt att de som laddar ner mest också är de som köper mest kultur, säger han.

  Samtidigt som fildelningsdebatten är hetare än på länge avslutas två viktiga processer. ­Redan i morgon avgör EG-domstolen ett fall som kan få konsekvenser för svensk lagstiftning kring illegal fildelning.

  Enligt ett EU-direktiv från 2004 bör rättighetsinnehavare kunna begära ut personuppgifter på någon som de kan visa har spridit deras verk illegalt.

  Den svenska regeringen har utarbetat ett förslag där den rättigheten fastslås, men avvaktar utslaget i EG-domstolen. Domen där kommer att avgöra exakt hur direktivet ska tolkas.

  Konsekvensen kan bli att skiv- eller filmbolag får rätt att begära fram uppgifter om vem som använt en viss ip-adress.

  Två dagar senare lägger åklagaren fram åtalet mot de misstänkta i Pirate Bay-härvan. För Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén skulle en fällande dom vara en seger. Sajten The Pirate Bay ses som en internationell symbol för fri fildelning och har många förespråkare bland svenskarna.

  – I Sverige har det blivit politiskt gångbart att vara negativ till upphovsrätten. Debatten har präglats av att små partier eller enstaka nyliberala politiker har hävdat att upphovsrätten inte behövs. Man har gett en bild av att det krävs övervakning och integritetskränkande åtgärder för att upprätthålla upphovsrätten, säger­ Henrik Pontén.

  Roger Wallis tycker närmast tvärtom, och kopplar samman debatten­ med de liggande lagförslagen. Han menar att det är branschorganisationer som Antipiratbyrån och Ifpi som sätter agendan i Sverige.

  – Om man vill få igenom en lagstiftning är det klart att man har ett jättebehov av att mata folk med information. Du kan gå till välmenande kulturpersonligheter och säga ”titta, moderaterna vill ta bort äganderätten och upphovsrätten”. Det är ett lätt byte för en lobbyist.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X