Annons
X
Annons
X
Kultur
Recension

Viktig undersökning av nynazismens kvinnor

Vilken är den gängse uppfattningen om de unga kvinnorna i den svenska naziströrelsen? Antagligen att de följt med en pojkvän. Det brukar då innebära att kvinnan lämnar rörelsen när förhållandet tar slut.

Men det finns också en ideologiskt hårdför kärna av kvinnor, som är övertygade nazister. Minns Magda Goebbels. Historikern Siv Bokholm gav också nyligen ut boken ”I otakt med tiden. Om rösträttsmotstånd, antipacifism och nazism bland svenska kvinnor” (anmäld i SvD av Johan Östling, Under strecket 31/3), som handlar om kvinnliga svenska nazister på 1930- och 1940-talen. Bilden av den unga kvinnan som viljelöst dras in i nazismen utmanas också av
Maria Blomquist och
Lisa Bjurwald , båda skribenter på Expo, i boken
God dag kampsyster! .

Författarna har följt upp drygt hundra kvinnor, vilkas namn fanns med i medlemsregistren för Nationalsocialistisk front (numera Folkfronten) i början av 2000-talet. Bilden är inte entydig. De flesta är visserligen lågutbildade. De bor inte i de större städerna, och de har obetydliga inkomster. Flera av dem kom också in i rörelsen genom sina pojkvänner. Men många sökte sig dit själva, ideologiskt övertygade genom studier av nazismen.

Annons
X

Blomquist och Bjurwald berättar rentav om en ung kvinna som skrev de artiklar och insändare som hennes pojkvän gjorde intern karriär på. Många kvinnor har också följt andra familjemedlemmar in i nazismen. Det verkar inte vara ovanligt med systrar i kampen för rasens renhet.

Det är inte meningen att kvinnorna skall ha en framskjuten plats i den nazistiska rörelsen. De skall istället rädda den vita rasen genom att föda massor av barn. På en symbolisk nivå representerar de också valkyrieidealet, myten om den kvinnliga krigaren. Men det är symboliskt; kvinnorna skall utkämpa sin kamp i hemmen, inte på gatorna.

Blomquist och Bjurwald fokuserar på dagens situation, men de drar också trådarna bakåt. Möjligen blir just den delen av analysen för detaljerad. För dokumentationen är det naturligtvis intressant att se skillnaden i uttryck mellan Folkfronten, Nationaldemokraterna och Svenska motståndsrörelsen, men som läsare tycker jag att det kan vara strunt samma om den ena gruppen är mer öppen än den andra för att kvinnor slåss.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det viktiga för mig blir istället de kvinnliga aktivisternas bevekelsegrund. Varför blir de nazister? Vad får dem att söka sig till en ideologi baserad på hat och våld? Hur skapar de sådana intellektuella och psykologiska spärrar att de sväljer Förintelseförnekarnas vidriga lögner?

  Med tanke på de radikalt olika roller som de nazistiska rörelserna tilldelar män och kvinnor antar jag att kvinnornas motiv ser annorlunda ut än männens. Där hade jag gärna sett en fördjupad analys. Den kunskapen nås genom djupintervjuer, och tyvärr har Blomquist och Bjurwald bara kunnat tala med enstaka avhoppare. De intervjuerna kunde dock ha fått större utrymme i boken.

  Jag hade också gärna sett en analys av den kvinnliga vit makt-musiken. Skapar till exempel sångerskan Saga och duon Asynja andra ideologiska accenter genom sin musik? Frågan blir inte minst intressant genom att vit makt-musiken tydligen kan utöva dragningskraft även på upplysta sinnen. Minns hur Ultima Thule blev favoriter hos tonårspojkarna 1993.

  Lisa Bjurwald skriver dessutom att hon ”direkt” gillade den musik som ackompanjerar den ideologi hon ”längtade efter att argumentera sönder”. Det är obegripligt.

  Det är också en förtjänst att författarna även behandlar Sverigedemokraterna i boken. De säger sig visserligen inte längre vara nazister, men det ledargarnityr som bytt ut bombarjackorna mot kostymer hade, som Stieg Larsson skrev i boken ”Sverigedemokraterna – den nationella rörelsen” (2001), inga problem att gå med i ett parti som styrdes av nazister.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X