Annons

”Viktig skillnad mellan flykting och migrant”

I den engelska bildtexten till bilden från den 7 december står det att ”refugees and migrants” anländer till den grekiska ön Lesbos. Artikelförfattaren kritiserar att svenska politiker och medier inte håller isär människor som flyr och människor som vill bosätta sig någon annanstans.
I den engelska bildtexten till bilden från den 7 december står det att ”refugees and migrants” anländer till den grekiska ön Lesbos. Artikelförfattaren kritiserar att svenska politiker och medier inte håller isär människor som flyr och människor som vill bosätta sig någon annanstans. Foto: Santi Palacios/AP

Varken politiker eller medier i Sverige har velat göra skillnad på flyktingar och migranter, såsom andra länder gör. Medierna borde lära sig skillnaden på att fly och att flytta. Det skriver debattören Per Kågeson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Per Kågeson

Foto: Privat

Det ligger mycket i den bild som Lasse Granestrand tecknar av den svenska invandringspolitiken, men i några avseenden är den ofullständig (SvD Debatt 5/12). Som läsare av internationella medier har det länge stått klart för mig att Sverige i ett viktigt avseende skiljer sig från alla andra länder. I Sverige har varken medier eller politiker velat göra skillnad på flyktingar och migranter.

Vi några tillfällen under de senaste tio åren har jag ställt frågan till journalister och redaktionsledningar på våra två största morgontidningar varför man betecknar personer som illegalt försöker ta sig från Latinamerika till USA som migranter men konsekvent använder flykting som beteckning på alla som försöker ta sig över Medelhavet till Europa. Jag har aldrig fått någon förklaring.

Annons
Annons
Annons