Annons
X
Annons
X

Vikten av ett nummer

Den elfte i elfte år elva. Dagens datum har gett upphov till bröllopsfeber, skräckfilmer och teorier om jordens undergång. Varför lockas vi av siffrornas magi?

(uppdaterad)
Den elfte i elfte år elva. Dagens datum har gett upphov till bröllopsfeber, skräckfilmer och teorier om jordens undergång.
Den elfte i elfte år elva. Dagens datum har gett upphov till bröllopsfeber, skräckfilmer och teorier om jordens undergång. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

En halvtimme in i vårt samtal – som redan har avhandlat ufon, Uppenbarelseboken och den 11 september – kommer Joe in på Mayaindianernas kalender.

– När Mayakalendern tar slut nästa år sker det klockan 11.11, Greenwichtid. Där har du ytterligare ett sammanträffande. Och det finns fler sammanträffanden kopplade till det, säger han.

Joe är 72 år och bor i Kalifornien. Över en strulande Skype-uppkoppling förklarar han hur talet elva hänger ihop med det mänskliga medvetandets evolution.

Annons
X

– Mänskligheten har varit inne på en stig som motsvarar kroppens sju chakran. Vi har tagit oss igenom de tre nedre och är nära steget till det fjärde chakrat. Det är det steget som verkar ha en koppling till det här med 11-11.

Det snurrar i huvudet när jag försöker hänga med. Hur hamnade jag här – febrilt antecknande detaljerna i en komplicerad teori om chakrasystemet? Vi får nog ta det från början.

För några veckor sedan började bekanta på Twitter och Facebook skriva om det stundande datumet 11/11/11. Någon påpekade att det bara dyker upp en gång vart hundrade år. Någon planerade att fira. Någon skulle önska sig något klockan 11.11.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag gjorde en snabb Googlesökning, och en ny värld öppnade sig.

  Över hela planeten tycktes det smidas planer inför den 11/11/11. Två globala projekt, som båda går ut på att dokumentera världen under ett dygn, äger rum denna dag. I USA firar ett sällskap bildat till manchesterns ära, eftersom ”111111” är det datum som ser mest ut som deras favorittyg.

  På ett bröllopsforum läste jag om alla par som gifter sig det speciella datumet. I Nyköping arrangerar kommunen drop in-vigsel för att möta intresset. Inom Kundaliniyoga hyllas dagen som skiftet från fiskarnas tidsålder till vattumannens. I en film på Youtube såg jag en man med vänliga ögon prata om att 11/11/11 fungerar ”som en port där vi alla kan förenas”. I ett annat klipp förkunnade en mer intensiv typ i ett skyddsrum att jorden kommer att tas över av utomjordingar.

  Det här, tänkte jag, är förbryllande. Varför blir människor uppspelta över några siffror i almanackan? Och även om man tror på övernaturliga saker, varför skulle just ett datum vara magiskt? Tal och siffror representerar exakthet. De är verktyg som människan har uppfunnit för att göra världen förklarlig och mätbar. De tycks närmast som antitesen till ockultism.

  Men kopplingen mellan siffror och vidskeplighet har en lång tradition.

  Pythagoras beskrivs ofta som den västerländska matematikens fader. Det är tveksamt om denne grek, som levde på femhundratalet före Kristus, verkligen upptäckte den sats som bär hans namn. Vad man där-emot vet är att han grundade en sammanslutning (läs: sekt) som dyrkade siffror.

  Pythagoréerna, som de kallades, ansåg att världen var skapad enligt en gudomlig plan. Skapelsen bars upp av matematiska idéer. Att studera tal innebar därför att tyda den gudomliga ordningen.

  Denna tro på siffrornas magi kom att hålla i sig i över 2 000 år. I medeltidens Europa var det bara präster som fick utföra beräkningar. Tänkare som Johannes Kepler, Isaac Newton och Tycho Brahe letade efter en länk mellan matematik och mysticism.

  I dag kallas det för numerologi, och brukar buntas ihop med horoskop och tarotkort. På en numerologs webbsida läser jag att man utifrån sitt namn och födelsedatum kan tyda vem man är och förutspå framtiden. Om man har personliga problem rekommenderas att man byter namn.

  Sådant är det lätt att skratta åt. Ser man sig omkring blir det dock tydligt att tron på siffror finns lite överallt. För några år sedan visade en undersökning att var tredje amerikan anser att det finns lyckotal. I många länder har husen ingen våning 13, medan flygplan saknar en trettonde stolsrad. När OS hölls i Kina 2008 var man noga med att inviga spelen den 8/8 klockan 20.08.

  Siffermagi är också ett tacksamt tema i populärkulturen – från filmen Pi och de otursbringande siffrorna i tv-serien Lost till DC Comics-serien 52 och Iron Maidens The number of the beast.

  Ändå, ju mer jag läser på nätet, desto mer tycks det vara något extra mystiskt med talet elva.

  I dagarna släpps två skräckfilmer med förvillande lika titlar. 11-11-11 är regisserad av Darren Lynn Bousman som tidigare har gjort mästerverk som Saw II, Saw III och Saw IV. Storyn är att onda demoner gör entré via himlens elfte port den 11 november 2011. 11/11/11 är gjord av b-filmsbolaget The Asylum, känt för att ge sina produktioner namn som lätt förväxlas med andra filmer. (Tidigare exempel är bland andra The Terminators och The Da Vinci treasure.) I deras film går jorden under den 11 november 2011. Till dessa till synes snarlika filmer kan läggas thrillern 11:11 från 2004, där en ung kvinna söker sanningen bakom mordet på hennes föräldrar. Bredvid kropparna syns siffrorna ”11:11” inristade i blod.

  Under inspelning är även The mystery of 11:11. På filmens hemsida förklarar regissören att den är en hyllning till hans pappa som var familjens elfte barn, föddes den 11 november och dog klockan 01.11.

  Alla dessa filmer bygger på idén att två eller tre elvor i följd är en magisk sifferkombination. Det är detta som får mig att kontakta Joe.

  Han driver nämligen en sajt om ”11:11-fenomenet” – en företeelse som enligt högst obekräftade källor har 100 miljoner anhängare. Dessa människor anser sig förföljda av talföljden 11:11. Det kan innebära att de drömmer om siffrorna, att de varje dag vaknar klockan 11.11 eller att de ständigt ser 11:11 på digitalklockor, mikrovågsugnar och kvitton. En anhängare är kändismagikern Uri Geller, som säger sig gång på gång bli placerad i hotellrum nummer 1111 på elfte våningen.

  – De flesta menar att 11:11 är en väckarklocka, att det är andevärlden som vill få oss att vakna till. Vissa tror att det är en varning för att något dåligt ska hända. Andra tolkar det som ett tecken på något bra, säger Joe.

  På hans och andras sajter kan man läsa om saker som kan kopplas till talet elva: Attackerna den 11 september 2001 ägde rum 111 dagar före årets slut. De två skyskraporna hade tagit elva år att bygga, och såg tillsammans ut som en elva. Det första planet som kraschade var flight 11 och hade en besättning på elva personer. Det tog elva sekunder innan byggnaden kollapsade.

  Det vapenstillestånd som innebar Första världskriget slut ingicks vid elvatiden den 11/11.

  Yasser Arafat dog den 11/11. Om man säger ”hell-heaven” låter det nästan som ”eleven”.

  Och så vidare.

  Hur dagens datum passar in i detta pussel är man oense om. Det finns en falang som ser det som domedagen. Själv tror Joe att det kommer att ske något symboliskt viktigt i dag.

  Jag frågar honom varför just siffror – ett system som vi människor har hittat på – skulle innehålla dolda budskap från andar.

  – Till att börja med så tror jag att du har fel. Min uppfattning är att det fanns siffror redan innan den skrivna historien tog sin början. Man har hittat siffror på sumeriska stentavlor. Enligt författaren Zecharia Sitchin var det utomjordingar som kom till jorden och lärde sumererna att räkna, säger han.

  Jag läser vidare på Joes webbsida och upptäcker att han har teorier även om talet 3,5. Han har dessutom skrivit en lång artikel om 42.

  Sanningen är nog att den som letar efter ett samband tenderar att få det bekräftat. Det är så hjärnan fungerar. Intryck och information sorteras in i mönster utifrån förkunskap och förutfattade meningar.

  Jag kommer att tänka på matematikern Brendan McKay – en av de fyndigare kritikerna av numerologi. Som svar på boken Bibel-koden, där det påstods att Bibeln innehåller nummerkodade meddelanden om framtiden, gjorde McKay en motsvarande siffer- analys av Herman Melvilles Moby Dick. Han fann att den förutspådde både 11 september och mordet på John F Kennedy.

  – Elva? Det är inget speciellt viktigt med elva, säger Paul Vaderlind.

  Han är lektor vid Stockholms universitet och författare till flera populärvetenskapliga böcker om matematik.

  Genom telefonluren hör jag hur han slår i en bok. Det visar sig vara religionsvetaren Annemarie Schimmels verk The mystery of numbers.

  – Här finns det 30 sidor om tal som tre och tolv, men bara fyra korta sidor om elva. Nej, elva har inget särskilt samband med gudomliga saker. Att folk skulle se fler elvor än andra tal, det är nonsens.

  Paul Vaderlind låter nästan provocerad när han talar om människors benägenhet att tolka in mystik i siffror. Hans förklaring till att tal upplevs magiska är varken filosofisk eller invecklad. Det handlar om ren okunskap, säger han.

  – Matematik har alltid betraktats som ett svårt ämne. Därför är det lätt att man, när man inte förstår, misstolkar och tillskriver tal fantastiska egenskaper. Folk vill gärna tro på övernaturligheter. Men om något mystiskt ska ske en viss tid så beror det ju på var i världen du är. När klockan är 11.11 här är hon 10.11 i London. Allt handlar om hur samhället är inrättat.

  När vi har lagt på luren slår det mig att min 11/11/11-skepsis är hyckleri.

  I helgen ska jag resa utomlands, bara för att en av mina vänner råkar ha levt i 30 år.

  I slutet av december kommer jag att fira födelsen av en religiös figur jag inte tror på.

  Efter det väntar en fest för att uppmärksamma att almanackan skiftar från 2011 till 2012.

  Nog är det fånigt att göra en högtid av att kalendern visar sex likadana siffror i rad. Men det är så vi människor gör hela tiden.

  Vi uppfinner sätt att sortera tillvaron och göra den meningsfull.

  Kanske vore en rejäl 11/11/11-fest en god idé trots allt.

  Annons
  Annons
  X

  Den elfte i elfte år elva. Dagens datum har gett upphov till bröllopsfeber, skräckfilmer och teorier om jordens undergång.

  Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X