Annons
Krönika

Fredric Karén:Vikten av att förvalta sina traditioner

Under strecket
Publicerad

Det brukar kallas det första svenska socialreportaget. Men det bär också tydliga spår av "wallraffande", hela 40 år innan Günter Wallraff publicerade sitt första avslöjande.
SvD-journalisten Ester Blenda Nordström (1891-1948) var banbrytande och modig, men framför allt närde hon en brinnande lust att skildra verkligheten, precis så som den var. Inte från sitt skrivbord utan genom möten med människor och miljöer.
Hennes artikelserie "En månad som tjänsteflicka på en bondgård i Södermanland" publicerades i nio avsnitt i SvD sommaren 1914. Förklädd till piga jobbade hon 16-17 timmar om dagen till skamlöst låg lön och kunde på så sätt beskriva det enformiga och tunga arbetet på ett sätt som ingen annan gjort före henne. Med knivskarp realism skildrade hon livet på gården och de närmast omänskliga arbetsvillkoren.

Artikelserien resulterade i boken och filmen "En piga bland pigor" och ledde så småningom vidare till andra initierade reportage.
Året därpå tog hon "anställning" som lärarinna i ett samekollektiv i Lappland vilket finns skildrat i reportaget och boken "Kåtornas folk" 1916.

Annons
Annons
Annons