Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vikingens rätta ansikte: ”Alla var inte vedervärdiga”

”Skäggiga kraftkarlar som åkte omkring och spöade skiten ur folk”. Få historiska figurer har misshandlats och förvrängts så mycket som den nordiska vikingen. Det nya museet Vikingaliv på Djurgården tar hjälp av Dick Harrison för att städa ut krimskramset ur historien.

Uppdaterad
Publicerad

Det är knappast slaskiga marsdagar som denna som gjort Djurgården till en turistmagnet. Gröna Lunds karusellskelett hänger stelnade i luften, Djurgårdskajen ligger off season-öde. Utanför Båthall 1 skallrar byggstängsel i vinden. En man i sidbena och tweedkavaj tittar ut ur barackklustret intill. Ulf Larsson är vd för det vikingamuseum som invigs på platsen den 29 april. Hans förhoppning är att museet ska bli en attraktion i paritet med grannen Gröna Lund. Museets namn, Vikingaliv – a true adventure, avslöjar vad det rör sig om. Det är sanningen om våra förfäder som ska locka turister.

– De flesta tänker på vikingen som en skäggig gubbe som drack sin egen urin och hade ihjäl folk, säger Ulf Larsson.

Det kan vara svårt att känna något för människor som levde för ungefär 1000 år sedan. ”Det är precis den barriären vi måste igenom!” säger Vikingalivs vd Ulf Larsson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 8

Karaktären Ragnfrid har huvudrollen i Vikingalivs åkattraktion. ”Att kvinnor hade en så stark roll under vikingatiden var en positiv överraskning för mig,” säger museets tillträdande vd Elin Karlsson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 8

Vikingafigurerna är baserade på Mats Vänehems illustrationer och har tillverkats av det holländska företaget P&D som också gjort scenografi åt Madame Tussauds i London. 

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 8

Populärhistorikern Dick Harrison beskriver vikingarna som ett gravt outnyttjat varumärke. ”Sverige har skapat en vikingaimage som vi sedan inte gjort något av, förutom att tro på den”. 

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 8

Öppet hus? Vikingatiden var mer tolerant än många tror. Fynd av mynt med Tors hammare på ena sidan och ett kristet kors på den andra vittnar om att religioner lyckades samexistera. 

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 8

Äntligen! LG Nilsson, en av Vikingalivs grundare, hade långt gångna planer på att öppna ett vikingamuseum redan på 1990-talet, men den gången hittades ingen ändamålsenlig lokal. Den 29 april öppnar museet på Djurgården, i Båthall 1. 

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 8

Mats Vänehem, en av skaparna bakom museets åkattraktion, förklarar att också den är baserad på fakta. ”Vi befinner oss i forskningens mainstreamfåra. Men det är klart att folk kommer att säga: Nej så här var det inte!”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 8

Dna-vikingens skapare Oscar Nilsson har ett komplicerat förhållande till sina förfäder. ”Säg viking idag och folk får inte ens en dålig association. På sin egen tid var de ju IS!”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 8