Annons

Vikingastad byggs upp för nyfikna turister

Dragplåster Turistströmmen ökade när Birka utsågs till världsarv 1993. Men intresset falnade eftersom det inte fanns så mycket att se. Nu rekonstrueras den vikingatida handelsplatsen för att locka fler och mer kunskapstörstande turister.

Under strecket
Publicerad
Bilden till höger: Eje Arén, arkeolog och taktäckare, har ansvarat för vass- och halmtaket på huset i bakgrunden. Här står han tillsammans med snickarmästare Magnus Sjöholm.
Under våren har högskolestudenter, som utbildar sig i historiska byggtekniker, arbetat med att rekonstruera vikingatida hus. Husen har flätade väggar, som täcks med flera lager lera.
Bilden till höger: Eje Arén, arkeolog och taktäckare, har ansvarat för vass- och halmtaket på huset i bakgrunden. Här står han tillsammans med snickarmästare Magnus Sjöholm. Under våren har högskolestudenter, som utbildar sig i historiska byggtekniker, arbetat med att rekonstruera vikingatida hus. Husen har flätade väggar, som täcks med flera lager lera. Foto: DAVID MAGNUSSON

BIRKA. Alexander Nordin står och stampar i en lergrop. Han blandar sjölera med sand, och hans kladdiga fötter bidrar till att göra Birka till ett mer attraktivt turistmål.

Bilden till höger: Eje Arén, arkeolog och taktäckare, har ansvarat för vass- och halmtaket på huset i bakgrunden. Här står han tillsammans med snickarmästare Magnus Sjöholm. Under våren har högskolestudenter, som utbildar sig i historiska byggtekniker, arbetat med att rekonstruera vikingatida hus. Husen har flätade väggar, som täcks med flera lager lera.

Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons