Annons
X
Annons
X

Vikande opinionssiffror bekymrar inte SD

Sverigedemokraternas ras i den senaste opinionsmätningen kan bero på brister i partiets hantering av terrordåden i Norge, enligt statsvetaren Jenny Madestam. Men Sverigedemokraterna håller inte alls med och oroas inte över resultatet.

I en opinionsmätning från Synovate som publiceras i Dagens Nyheter i dag tappar Sverigedemokraterna i väljarstöd. Med 2,9 procent av väljarsympatierna är SD i mätningen minst av riksdagspartierna. Men Linus Bylund, pressekreterare hos Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, känner ingen oro för att partiet tappar väljarstöd. I andra mätningar den senaste tiden har partiet fått betydligt starkare stöd, framhåller han.

– Vi har stått oss bäst av de mindre riksdagspartierna. Även om man räknar in Synovates mätning har vi ett snitt på 6 procent, säger Linus Bylund.

Statsvetaren Jenny Madestam vid Stockholms universitet tror att det finns ett samband mellan SD:s minskade stöd och terrorattentaten i Oslo och på Utöya den 22 juli.

Annons
X

– Jag tolkar det som att det hör väldigt mycket samman med terrorattentaten i Norge. Efteråt har väljarna tagit avstånd från den typen av partier, inte minst i opinionsmätningar. Det finns en skämsfaktor att stå upp och säga att man skulle rösta på det här partiet, säger hon.

Hon pekar på att den norske attentatsmannen Anders Behring Breivik har uttalat stöd för Sverigedemokraterna. Jenny Madestam menar att Jimmie Åkesson och andra personer i SD:s ledning inte tillräckligt tydligt tog avstånd från terrordåden.

På vilket sätt har de inte varit tydliga med att ta avstånd, menar du?

– Jimmie Åkesson gick ut och sa att det var förkastligt, men även när röken lagt sig efter de kritiska dagarna skulle han ha behövt fortsätta och visa det. Han kanske skulle ha behövt skriva en debattartikel.

Men SD:s pressekreterare Linus Bylund tror ”absolut inte” att partiets hantering av terrordåden i Norge skulle ha minskat väljarnas förtroende för SD. Däremot tror han det är möjligt att fler väljare skäms för att säga att de sympatiserar med Sverigedemokraterna.

– Medias och våra motståndares hantering av Utöya kan bidra till en ökad ”skämmighetsfaktor”. Naturligtvis blir den större efter ett mediedrev där man försöker kladda ett terrordåd på oss.

Ytterligare en förklaring till Sverigedemokraternas minskade stöd är oron i världsekonomin, enligt Jenny Madestam.

– Det gör att den typen av alternativa partier blir mindre intressanta för väljarna. Då väljer man de trygga alternativen och inte minst sittande regering, säger hon.

Det ekonomiska läget verkar drabba flera av småpartierna. Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet hamnar alla i Synovates mätning under fyraprocentsspärren till riksdagen. Samtidigt går det största regeringspartiet, Moderaterna, framåt till 36,9 procent av väljarsympatierna.

– De starka finanserna och den ekonomiska politiken är den här regeringens starka kort, säger Jenny Madestam.

Synovates undersökning är till största delen gjord efter beskedet i förra veckan från statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg om att bland annat vänta med ett femte jobbskatteavdrag på grund av oron i världsekonomin.

– Det var extremt taktiskt rätt av Borg och Reinfeldt att hålla den presskonferensen i förra veckan. De vill visa att de är ansvarstagande och kompetenta och det är något som svenska väljare uppskattar enormt, säger Madestam.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten vill ”inte dra för stora växlar” på resultatet av Synovate-mätningen, men tycker sig se att det finns stort förtroende för både Moderaterna och för regeringens politik.

– Vi ser att människor har förtroende för den politik vi driver. I tider av oro tror jag att det är viktigt att man har en ansvarsfull regering, säger Sofia Arkelsten.

Hon poängterar att den borgerliga alliansen, enligt opinionsmätningen, tillsammans har stöd av över hälften av väljarna.

– Jag ser helheten för alliansen och där är vi starka. Det är en utmaning för alla partier att jobba vidare med sin förnyelse, säger Arkelsten.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X