Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Viggo Cavling: ”SUS är en uppdaterad folkpark”

Viggo Cavling besöker Sthlm Under Stjärnorna och njuter av världens vackraste stad. Det gör inte så mycket att maten inte är i toppklass.

Text: Viggo Cavling - 20 juni 2018
Annons

300 miljoner kronor. Så mycket tror Petter Stordalen att han kommer att dra in på sina krogar vid Brunkebergstorg i Stockholm i år. Petter Stordalen är Nordens mest kända affärsman. Han har 100 000 följare på Instagram och får Björn Ranelid att framstå som en amatör både när det kommer till självskryt och spektakulära kläder.

Petter är mest känd för sitt nordiska hotellimperium som är tvåa i Norden efter Scandic. Nyligen lade han upp en film på Instagram där gästerna på hans invigningskalas bar honom på sina armar. Föreställ dig en svensk miljardär göra samma sak? I en värld där i princip alla i svenskt näringsliv är för fega för att ens vara med i SR:s Sommar är Petter Stordalen raka motsatsen.

Jag ska erkänna att min första spontana reaktion var att bli provocerad. Vem tror den jävla norrbaggen att han är? Men nu har jag skärskådat hans verksamhet mer noggrant och är imponerad. Okej, jag tycker inte att bulkhotell som Clarion vid Norra Bantorget eller Skanstull med 400 identiska rum är speciellt roliga. Det nya hotellet At Six vid Brunkebergstorg är något bättre, eftersom den fantastiska konsten lyfter verksamheten. Grannen Hobo ville Stureplansgruppens vd och ägare Vimal Kovacha, men han fick ge upp eftersom Petter Stordalen bjöd över. Stockholms mesta hipsterhotell är nu ett faktum. Fastighetsägaren AMF:s vd Mats Hederos motiverade sitt beslut med att Petter Stordalen var den enda som lyssnade på hyresvärden. De andra kom med färdiga koncept.

Annons
Annons

Högst upp i det stora komplexet driver Petter Stordalen sedan ett drygt år krogen TAK. Där det har regnat priser över krögaren Frida Ronge. Välförtjänt. Och för några veckor sedan öppnade Petter systerkrogen Sthlm Under Stjärnorna på taket bredvid TAK. Här får det plats svindlade 1 200 gäster. Tyvärr har AMF-hyresgästen Spotify kapat åt sig den bästa tårtbiten, annars hade det fått plats ännu fler här uppe. En fredag när solen skiner från en blå himmel är det 50 meter kö nere på torget. Vi väntar alla snällt på att få ta hissen upp till våning 13.

Sthlm Under Stjärnornas förebild är The Standards takbar vid High Line på Manhattan. SUS utsikt håller faktiskt minst samma klass som kollegan på andra sidan Atlanten. Jag menar, Stockholm på sommaren är sannolikt världens vackraste huvudstad. Att röka en cigg, sippa rosévin och titta ut över Djurgården, Saltsjön, byggkranar och Stockholms slott slår allt. Då gör det inte så mycket att tonfisken är smaklös och nudlarnas textur är som gummi (165 kronor). Jag tycker faktiskt att korv med frasigt bröd och pigg pommes (135 kronor) är en betydligt bättre rätt. Hamburgaren (195 kronor) funkar hyfsat, men den kommer inte ens in på topp 100-listan i år. Denna gång var mina pommes degiga och såsen helt meningslös. Jag åt desto mer av min flickväns fint grillade kyckling och schysta currysås (165 kronor). Okej, maten på SUS är inte den bästa, men å andra sidan är priserna anständiga. SUS är en budgetkrog.

Annons
Annons

Maten är egentligen mest en förevändning för att trycka ut öl, vin och drinkar. Det bästa här är stämningen och blandningen. Hit går förvirrade turister och stockholmare som känner sig en smula obekväma på Stureplan. Här landar kontorstjejerna från H&M och telefonförsäljarna som vill ragga. SUS får coolingar på Södermalm att åka norr om Slussen. Vill du bli kysst innan du somnar finns det inte ett bättre ställe än SUS just nu. SUS är en uppdaterad folkpark.

Men jag har också varit här med mina barn och det funkar det med.

Musiken är riktigt bra. Utomhusgymmet och yogan är PR. Det vore bättre med ännu fler solstolar. Och fler toaletter, förstås. Men jag trivs och tänker att det är här man ska se fotbolls-VM. Och ja, jag tror att Petter Stordalen kommer att dra in minst 300 miljoner här i år.

Sakta men säkert förskjuts stadens epicentrum till detta tidigare bortglömda och undanskymda torg som för bara ett år sedan var helt okänt. Nu väntar vi bara på att krögarna PG Nilsson, Melker Andersson och Vimal Kovac ska öppna krogar här i krokarna, som sätter norrbaggen på plats.

Annons