Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Viggo Cavling: Stjärnkockarnas lanthandel i Sumpan

Konceptet hade gjort succé på Söder, och priserna andas Östermalm. Men på en bakgata i Sundbyberg? SPG:s krogrecensent Viggo Cavling är skeptisk.

Text: Viggo Cavling - 11 oktober 2019
Annons

Nyligen var jag inbjuden av Stockholms Auktionsverk att prata om Tore Wretman, Sveriges första kändiskock. Jag jämförde Tore med Jesus, en man som också skapade en ny religion. Före Tore var det mörker, sen föddes den svenska gastronomin. Precis som Jesus drog Tore sig tillbaka alldeles för tidigt och efter detta har olika fraktioner kämpat om vem som tolkar mästarens läror bäst. Jag tänker speciellt på Nobis-koncernen och Svenska Brasserier som bägge vill leverera mat och dryck i Tores anda. Men vem som gör detta bäst ska inte avhandlas här. Ni kan också se en liknande strid mellan katoliker och grekisk ortodoxa kyrkan.

I mitt tal tog jag upp att det har kommit ett gäng kändiskockar som försöker upprepa Tores bedrift. Det räcker inte att vara känd för att bli en kändiskock: du ska förutom att vara med i tv varje vecka även producera kokböcker lika ofta som du klipper håret.

I uppdraget ingår också att öppna nya krogar. Helst en om året. Det ska bli en koncern.

Två kockar som lever enligt Tore Wretmans lära är Paul Svensson och Tareq Taylor. Den första är verksam på Fotografiska i Stockholm, den andra har sin bas i Malmö och driver där bland annat Kockeriet. Tareq drev tidigare den mycket populära sommarkrogen Slottsträdgårdens kafé.

Annons
Annons

Jag har besökt dessa krogar ett antal gånger och ofta lämnat dem mycket nöjd. Så när de två kockarna nu slår ihop sin huvuden och öppnar i Sundbyberg är det förstås en händelse som inte bör missas.

Sundbyberg är en förort norr om Stockholm som tävlar med Solna om att vara nästan lika häftig som Stockholms innerstad. Om Solna är ett moderat skyltfönster så är Sundbyberg ett socialdemokratiskt. För tio år sedan var förorten ett blåshål av Guds nåde. Det blåser fortfarande i Sundbyberg, men en stadsliknande gatubild har växt upp vid pendeltågsstationen med krogar och en liten gullig galleria. Borta är Grand Garbo. Huset som Christer Pettersson länge bodde i har fått en smakfull renovering. Fortsätter denna utveckling kan Sundbyberg snart ta över Södermalms roll som Sveriges mest förtalade stadsdel.

Ett led i denna utveckling är förstås Paul Taylors Lanthandel.

Här serveras närodlad mat, på hemsidan kan man läsa: ”Vi är galna i bra råvaror”. Detta innebär rent praktiskt en ny tolkning av ordet buffé. På hemsidan skriver man: ”Plocka ihop din egendesignade rätt”. Är inte alla bufféer just detta?

I början körde Paul Taylors Lanthandel med vegetariska luncher. Men det fick man ge upp efter några veckor eftersom 50 gäster vände i dörren när de förstod att det inte serveras kött. På hemsidan kan man också läsa att det är ”vacker design” som gäller. Här måste jag meddela en avvikande åsikt. Inredningen känns som ett dagis med hårda, väggfasta bänkar och bord och hyllor i furu. Tänk Ikeas personalrestaurang. Det är funktionellt och praktiskt att städa, men mysfaktorn är noll. Fastigheten som krogen befinner sig i ligger på en bakgata och har inga av de kvaliteter som finns på Fotografiska eller Kockeriet. Det ser ut som en ordinär lunchkrog helt enkelt. Att då ta 120 kronor för ett glas naturvin som inhandlas över disk är minst 30 kronor för mycket. Jag skriver detta som bosatt på Södermalm och jag tror att jag även talar för Sundbybergs kommuninvånare. Vore jag på Stureplan skulle jag tycka att det är billigt. Jag anser att pris, miljö, plats och servering måste sitta ihop.

Annons
Annons

Personalen är vänlig, men det finns en gräns. Att serveras helgerbjudandet ”vår härliga långlunch” – förrätt, huvudrätt och efterrätt – för 298 kronor efter klockan 15 när krogen stänger 17 är att gå för långt. Är också en smula tveksam till att en sallad ihopplockad ur plastbyttor ska anses vara en rätt, men okej.

Huvudrätten korv med stekt ägg är en perfekt Instagram-rätt. Vacker, ekologisk och varm. Rejält med mat och milda smaker. Det är fin syra i fänkålen och bra stuns i den kravmärkta korven från Korvhantverket. Den rostade löken på toppen ger en fin textur.

Efterrätten är en bovetepannkaka med äppelpuré, gräddfil och kolasås. Tillbehören är smarriga och väger nästan upp den ganska torra bruna bullen.

Tyvärr tror jag att det kommer att bli tufft för Paul Taylors Lanthandel i Sundbyberg. Det finns gott om krogar i området som jag uppfattar som mer kalibrerade med lokalbefolkningen. Hade Paul Taylors Lanthandel däremot öppnat på Södermalm är jag övertygad om att det hade blivit en hit. Krogen skulle även funka på Östermalm, eftersom man redan kör med Stureplanspriser. Nu är Paul Taylors Lanthandel i Sumpan bara en tråkigare och mer PK variant av Urban Deli. Och nej, kändiskockarna som man gärna vill se när man besöker en kändiskockkrog är inte på plats vid något av mina två besök.

Annons