Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck
Recension

Viggo Cavling: ”Spesso signalerar makt och status”

Krogrecensenten Viggo Cavling besöker formvassa Spesso och utnämner Desirée Jaks till en självklar stjärnkock på uppgång.

Text: Viggo Cavling - 8 oktober 2021
Annons

Nyligen hade jag förmånen att äta de rätter som kocken Sebastian Gibrand tävlade med i kock-VM i Lyon. Först fick vi en matlåda med tre tomaträtter. Därefter visades det stora fatet upp. Maten lades upp på tallrikar och vi fick en utmärkt huvudrätt. Sebastian slutade femma någon vecka senare, men hade jag fått bestämma hade det blivit medalj, ja gärna ett guld. Det var ett tag sedan Mathias Dahlgren vann tävlingen 1997.

Kock-VM heter officiellt Bocuse d’Or och skapades av den franske stjärnkocken Paul Bocuse. Han hittade också på det nya franska köket. Bocuse var ett pr-geni, han fick kockarna att gå ut i matsalen och presentera rätterna och är även känd för att ha skapat den första menyn ombord på Concorde-planen som flög över Atlanten. Att det nu, några år efter hans död, serveras en matlåda på hans tävling är förstås kongenialt.