Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Viggo Cavling: Kagges är ingen dagslända

Viggo Cavling har besökt en klassisk restaurangadress och hittat en pigg nykomling som tillfredsställer såväl hungriga turister som kräsna foodies.

Text: Viggo Cavling - 8 september 2017
Annons

Tiden. Vad är tiden, egentligen? Den första bild som dyker upp i huvudet är en kvarn. Något som sakta men säkert maler ner allt det vi tycker är fast och tryggt.

I helgen hamnade jag på en skärgårdsbrygga på min väg in till Ropsten. Under ett regnskydd fanns några hyllor med gamla böcker som längtade efter nya läsare. En av ”böckerna” jag började bläddra i var White Guide från 2007. Vilka var de bästa krogarna i Sverige för tio år sedan och vilka finns kvar i dag? En enda krog av de 25 på listan är kvar på samma plats med samma krögare. De flesta har kvarnen malt ner fullständigt. Ett fåtal krögare har flyttat från vischan till huvudstaden. En eller två adresser har sett sin stjärnkrögare flytta ut men ändå lyckats stanna kvar i hetluften.

En av dessa magiska krogadresser är Lilla Nygatan 21 i Gamla stan. För tio år sedan låg här stjärnkrogen Mistral. När de flyttade till Enskededalen kom kock/konditor-duon Frantzén/Lindberg in och etablerade Sveriges mest hajpade krog.

Efter några år hoppade Lindberg av. I höst har Björn Frantzén flyttat sin verksamhet till city, med målet att få tre stjärnor i Guide Michelin. Följaktligen är Frantzéns lilla lokal i hörnet Tyska Brinken och Lilla Nygatan såld. Köpare är en kockduo vid namn Kalle Lindborg och Douglas ”Dogge” Tjärnhammar-Alm. När de två smek-namnen fusioneras blir det Kagges. Det låter som en sylta i Göteborg, men varför inte? Det är humor att två kockar år 2017 döper sin krog till Kagges eftersom det sedan många år är omöjligt att hitta en tjock svensk kock. Okej, Leif Mannerström har visserligen en rejäl kagge, men han är undantaget som bekräftar regeln.

Annons
Annons

Dogge och Kalle har tidigare arbetat i Björn Frantzéns kök och vet att Lilla Nygatan 21 är en lokal som förpliktigar. Både för att det serverats overkligt banbrytande mat här, men också för att lokalen sett kockstjärnor klättra upp på Sveriges ständigt expanderande kroghimmel.

Jag är ingen större vän av finkrogar med dyr mat i klaustrofobiskt små lokaler med serveringspersonal som bevakar varje tugga gästerna tar. Följaktligen besöker jag sällan dessa krogar. För mig är fine dining ungefär som death metal – ett fenomen som gärna får existera, bara inte nära mig.

Kagges däremot känns som en krog i min smak. Jag har inget emot att borden står tätt och uppskattar att spontana samtal med någon intill kan uppstå.

En tidig söndagskväll, när sommaren fortfarande biter sig fast i vår huvudstad, släntrar min vän Tessan och jag in på Kagges och får två stolar vid den långa bardisken. Vi inleder med grogg. Eau de vie, en apelsinklyfta och Trocadero plus två gigantiska isbitar. En sliskigt söt och smarrig mix för vettiga 95 kronor.

Bakom bardisken tronar det öppna köket. Bägge delägarna är på plats, plus några kockelever och en diskare med många tatueringar. I matsalen finns dessutom en hovmästare. Vore det fullsatt i matsalen skulle personalen svettas som på sistarakan i Midnattsloppet, men nu är det ganska tomt och tempot är lågt. Det är underligt, men på veckans sista dag är det ofta tomt på de krogar som har öppet. För mig är detta ett mysterium i klass med att Donald Trump leder den fria världen.

Efter en liten stund dyker det upp två amuse-bouche i form av morotsstavar och en dill- och isterbandsdressing samt ett bröd från Leksand med rökt smör. Det senare är sagolikt gott.

Annons
Annons

För 495 kronor får du kökets fyra bästa mellanrätter. En mellanrätt ligger mellan 120-150 kronor och du behöver minst tre för att bli mätt. Det finns tre vegorätter på menyn. Två rätter får guldmedalj: kronärtskocka vackert garnerad med forellrom, vit sås med det ljuvligt rökta smöret i botten. Lika god är svamprätten med färska bönor och rostat maltbröd. Tomaträtten som kommer in som nummer tre är inte en besvikelse, men lite tråkig. Pigg getost gör dock att det blir betyg 4 av 5. Jag har ganska svårt för gädda och beställer in en hälleflundra. Men det visar sig att gäddan smakar ljuvligt. Hälleflundran är en aning sandig i texturen och skulle kunnat vara lite piggare. Gäddquenellen däremot är suverän musik elegant ackompanjerad av krondill och kräftstjärtar och en fluffig kräftsås.

Nu är vi så mätta att vi skippar kötträtten lammbog och går direkt på efterrätterna: vinbär, 85 kronor, och krusbär, 75 kronor. Bägge är syrliga och friska, snarare än söta och feta. Vinbären får godkänt och krusbären VG. När det kommer till vinerna serveras förstås naturvin men det finns också svavelfiltrerade vita viner från Bourgogne som glider ner fint till maten. Testar även ett glas rosé som smakar och ser ut att komma från Provence men är producerat några mil norr om den franska medelhavskusten.

Hur kommer då kvarnen – tiden – att behandla Kagges? Finns krogen kvar om fem år? Det är jag övertygad om. Kockarna Kalle och Dogge är begåvade, både socialt och vid spisen. Några gastronomiska kanter kan slipas till men Kagges funkar både för hungriga turister och kräsna foodies från Södermalm. Arvet i lokalen kan anas, men samtidigt är garden nere. Kagges kommer aldrig kvala in på White Guides finaste lista. Men väl på min lista över Stockholms skönaste mellanklasskrogar. Jag är alltså övertygad om att Kagges finns kvar om fem år. Men inte på Lilla Nygatan. Adressen är en avskjutningsramp för kockstjärnor, inte en slutstation.

Adress:
Lilla Nygatan 21

Webb:
kagges.com

Atmosfär:
Säsongsmat: Ja
Foodies: Ja
Hamburgare: Nej

Annons