Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Viggo Cavling: Genuint, gott och omsorgsfullt på nya Zink

Krogrecensenten Viggo Cavling saknar oväntade möten men blir positivt överraskad på nya Zink.

Text: Viggo Cavling - 24 januari 2020
Annons

Det är ett litet gäng krogkoncerner som slåss runt Stureplan. De tre ledande just nu är Stureplansgruppen, Svenska brasserier och uppstickaren Brasseriegruppen. Den senare har varit den mer hemliga, men på senare tid har man gjort något av en pr-offensiv. Pressluncherna signerade pr-firman Patriksson har duggat tätt.

Brasseriegruppens affärsidé tycks länge ha varit att köpa upp välrenommerade krogar, kapa kostnader, pressa leverantörer och trycka ut mer vinst. Ett smart att tjäna pengar, men det leder till slarvig service och smaklös mat. Expansionen gick ett tag i rasande fart och många undrade var miljonerna till alla uppköp kom ifrån. Nu har man sålt ett gäng krogar och ligger på tio enheter. Målet för 2020 tycks vara att sakta utveckla det man har framför snabb expansion.

Bakom Brasseriegruppen finns bröderna Daniel och Filip Güven. Deras syrianska föräldrar kom hit från Turkiet i början på 70-talet och i ett försök att integrera sina barn gav pappan dem alla svenska namn när de döptes. Smart integration om ni frågar mig.

Annons
Annons

Precis som kollegan Stureplansgruppen drömmer ägarna om boutiquehotell och i förlängningen en notering av verksamheten på börsen. Stordrift och personliga krogar går som sagt sällan hand i hand. Men när det kommer till nya Zink tycker jag att det fungerar riktigt bra. Gamla Zink på Biblioteksgatan var inte min favoritkrog, men jag minns salsiccian med värme. Det var reklambyråernas hangout. Vid en ombyggnad på gamla adressen flyttade man ner köket i källaren för att få plats med fler gäster, men då försvann atmosfären och man tappade rejält i omsättning.

På nya Zink är det full insyn i köket. Det finns 55 platser i matsalen framför köket och ytterligare ett tjugotal i baren. Inredningen är mycket vacker med många gamla detaljer från den förra krogen och ännu fler nya som passar in. Jag vet att ordet genuint är ett farligt ord, men jag hittar inget mer passande på nya Zink.

Det här är en lokal som man vill hänga i. Men en brist är att det inte går att bara glida förbi i matsalen och kolla läget. Kärnan i Stureplans restaurangkultur är mötet i mötet. Och det uppstår inte i en lokal som inte har bra genomgång. Svensk mästare i mötet-i-mötet-krogar är Svenska Brasseriers ägare PG Nilsson. Jag älskar detta.

Annons
Annons

Å andra sidan kanske det blir en aning lugnare måltid när det inte hela tiden passerar vänner och bekanta, men vem vill ha det på Stureplan? Människor som klagar på ljudnivåer och trängsel på krogen borde stanna hemma.

Tillbaka till Zink.

Jag har ätit här tre gånger inför denna text och alla tre gångerna lämnat krogen mycket belåten. Det finns en omsorg om detaljer som jag älskar. De handknackade jätteisbitarna i drinkarna. Det ljuvliga grillade brödet med riven ost på. Personalen som ibland är kanske för måna om att se om sina gäster, men hellre det än ointresse. Brunch-hamburgaren är inget mirakel, men den gör jobbet när jag sitter ensam en söndag med min starköl och Expressen.

Precis som många andra krogar är konceptet här delade tallrikar med Italien som utgångspunkt. Mellanrätter kan ibland göra att notan sticker i väg på ett sinnessjukt sätt, men här tycker jag att priserna känns rimliga i förhållande till mängden mat. Ja, till och med prisvärda. Jag uppskattar bland annat de vackra gulbetorna. Portabello är ingen vacker rätt, men svampen med timjan på toppen gör jobbet. Lägg på en fin tonfisk och en kalvstek och du blir riktigt mätt. Avrunda med plommon kokta i rom och yoghurtsorbet till efterrätt och ja, du kan gå lycklig hem.

I valet mellan att gå på en krog med 300 stolar och en med 50 kommer jag i fyra fall av fem att välja det senare. Zink har följaktligen en bra position i den allt hårdare konkurrensen kring Stureplan. När Östermalmshallen återinvigs och Frantzén öppnar megastort i Astoriahuset på Nybrogatan om några månader kommer agnarna att sållas från vetet. I detta utsatta läge står sig Zink fint. Det är hit du vill gå både med din partner, din familj och dina polare.

Gastrotek Zink
Grev Turegatan 20

Annons