Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Viggo Cavling: ”Eriks Basar lyfter Kungsholmen”

Viggo Cavling har besökt nyöppnade Eriks Basar på Hantverkargatan. Han gläds åt kvaliteten men efterfrågar större mod.

Text: Viggo Cavling - 24 augusti 2018
Annons

Erik Lallerstedt är en pionjär inom svenskt krogliv. På Eriks vid Strandvägskajen serverades fransk mat ombord på en ombyggd sandpråm, vilket ledde till en av de första svenska Guide Michelin-stjärnorna. Det blev fler och fler restauranger. Sedan några år tillbaka drivs familjeföretaget av dottern Anna. Navet i deras koncern är förstås Gondolen, som jag betraktas som en familjekrog, eftersom Gondolen drivs av en familj och ofta frekventeras av familjer. Det är där du firar studenten, jämna födelsedagar och håller bröllopsmiddagar.

Just nu har Gondolen det lite kämpigt eftersom Slussenkaoset gör att gästerna har svårt att hitta dit. Bästa sättet att närma sig krogen är via Mosebacke torg. I en stad som växer med 1 000 krogstolar per kvartal måste även veteraner stå på tå och le från öra till öra. Att göra detta i norra Europas största och mest kaotiska bygg-grop är svårt.

Annons
Annons
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Men nu ska detta handla om nyöppnade krogen Eriks Basar på Kungsholmen. Ansvarig är Anna Lallerstedt. Basaren ligger i den nybyggda fastigheten högst upp på Hantverkargatan. Här låg en gång mina gamla stamhak Kanel och Roppongi, om någon minns dem. Fastighetsägare är Stockholms Kooperativa Bostadsförening. Den nya byggnaden såg jag första gången som en modell på en hylla hos arkitekten Gert Wingårdh i Göteborg. Minns att jag tänkte: ”den vågar stadsbyggnadskontoret aldrig säga ja till”. Jag hade fel och nu finns byggnaden och är sensuell, elegant, rolig och funktionell.

I botten ligger krogen som består av två rum på totalt 460 kvadratmeter. Det vänstra är en bar och det högra en vacker matsal med enorma, välvda fönster. Inredningsmanéret påminner om Gondolens. Vi kan kalla det Waldorf Astoria goes Svenskt Tenn. Akustiken är utomordentlig, men hovmästaren tycks mer intresserad av sin dator och sina svarta brickor än att hälsa på gäster som kommer in från gatan. Vi får dock ett fint bord i soffan med utsikt mot Norr Mälarstrand och en korvkiosk. Gästerna är en mix av unga och gamla. Män och ännu fler kvinnor. Krogkändisar och ”vanlisar”.

Foto: Tomas Oneborg

Menyn består av klassisk svensk krogmat som ryggbiff, torskrygg, Hjälmargös och fisk- och skaldjursgryta. På menyn hittar vi också en bild på den ryska vinthunden borzoi. Annas och Eriks favorithundras, om ni undrar.

Annons
Annons

Vi börjar med kalvbräss och rostade gulbetor. Till dessa den mest klassiska restaurangsåsen, hollandaise. Den smakar förstås som den ska, mjuk och fet med bra syra. Kalvbrässen är krispig utan att vara torr och sparrisen till är ugnsbakad. Det blir en smula kompakt. Betydligt luftigare är gulbetorna med chips på jordärtskocka. Till detta ett glas husets röda och vita för 85 kronor styck. Nyligen fick jag ett glas husets rosé för 165 kronor hos en krögare jag gillar. Priser som dessa gör mig sur. Vinpriserna på Eriks Basar gör mig lycklig och när vi ber om ett halvt glas till blir det minst sagt generöst i glasen.

Vi fortsätter med fjällröding med löjrom och hummerklo. Det är dyraste rätten på menyn, 295 kronor. Lika mycket kostar lammrygg med kräm på jordärtskocka och ugnsbakad potatis. Även här är texturen en aning för massiv för mig. Men det smakar stundtals ljuvligt. Vi blir mätta, utan tvekan. Fjällrödingen är den mest prisvärda av de två varmrätterna.

Vi avrundar med att dela på en citrusparfait med jordgubbsglass smaksatt med mynta och en sorts rostad granola för att ge kras i munnen. Väl värd sina 145 kronor. Efteråt cyklar vi tillbaka till Södermalm nöjda och glada.

Frågan är då: när gör vi om denna resa för att äta på Eriks Basar? Det lär dröja lite. Krogen sticker inte ut som en fyr på Stockholms krogkarta. Men på Kungs-
holmen bättrar Eriks Basar på vuxenkvoten och höjer sig rejält över sunkkrogarna vid Fridhemsplan. Kungsholmen känns ofta som en fritidsgård i Göteborg. Med tiden kan Eriks Basar bli ett vardagsrum för sin stadsdel. Det är lika delar mys och stil. Men det krävs mer energi i matsalen, en modigare kökschef och gärna en uteservering om krogen vill vara med tävla om gäster från andra malmar.

Annons