Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Viggo Cavling: ”Chinatown på Hornsgatan”

Viggo Cavling besöker nyöppnade Tong och hittar en förstklassig bar och en krog som snart hittat stilen.

Text: Viggo Cavling - 13 december 2017
Annons

Nyligen läste jag Dick Harrisons utmärkta bok om Tage Erlander. Biografin är ett lyckat försök att sammanfatta 1900-talet. Den 875 sidor långa texten bygger till stor del på Tages dagböcker: snabba, ocensurerade, ibland oläsliga anteckningar om det som rörde sig i Tages huvud när han var på tåg och hotell. Vår mesta statsminister skrev om högt och lågt. Det är både mordet på JFK och usla högtalare på första maj i Skövde. Men en stor händelse nämns enligt Harrison aldrig. Rivningarna av Stockholms centrum och nästan alla andra stadskärnor i Sverige. Resultatet av detta illdåd är en steril och livlös gatubild efter klockan 19. Vi kan bara grubbla på varför Tage inte skriver om detta. Skämdes han eller var rivningarna honom lika självklara som solens gång från öst till väst?

En gata som lyckligtvis drabbats tämligen lite av rivningsvågen är Hornsgatan på Södermalm. Följktligen är den drygt två kilometer långa gatan en välfungerande kroppspulsåder, dygnet runt. Här finns affärer av alla sorter – utom de stora kedjorna. Här finns en mångfald av krogar som ingen annan Stockholmsgata kan mäta sig med.

Annons
Annons

Jag bor sedan nollnolltalet ett stenkast bort och har passerat Hornsgatan tusentals gånger. Ständigt upptäcker jag nya detaljer och människor. På Hornsgatan har jag pussats, cyklat, gått med barnvagn, sprungit och shoppat kalsonger och kylskåp. Och nästan varje vecka upptäcker jag en ny krog som jag vill äta på och eventuellt skriva om.

Och nu är vi framme vid den nyöppnade kinakrogen Tong. Den ligger på Hornsgatan 66, mellan Mariatorget och Bysistorget. Här låg tidigare Marie Laveau. Men grannarna tyckte det blev för mycket stök på gatan av fritidsgården ... jag menar förstås nattklubben i källaren. Så alternativet var att sälja eller byta koncept. Det blev det förra.

De nya ägarna har slitit ut det mesta av inredningen och målat om i grått och turkost. I taket sitter en massa paraplyer. Det är mysigt och en smula murrigt. Jag trivs.

Krogen består av två delar. Den högra dörren leder in till Little Tong. Här serveras enklare nudelrätter och öl vid höga bord med golvfasta soffor. Jag har varit här några gånger, både med mina barn och med kompisar, och kan konstatera att det är riktigt prisvärt. Jag tycker vegorätten med tofu är bäst. Nötköttet är tvåa och sämst tycker jag om fläskrätten. Ibland är det fullt, ibland är det tomt. Exakt så som en hål-i-väggen-krog ska funka.
För att gå från den lilla till den stora krogen måste man ut på gatan igen.

Annons
Annons

På Tong inleder jag med två ostron som är smaksatta med gurka, soja, koriander och sichuanpeppar. Det är munsbitar som liksom rensar systemet, men de lämnar inget bestående intryck.

Vår vänliga hovmästare rekommenderar kycklingvingarna. De är ganska svåra att äta utan att slabba. Jag har förstått att detta inte skulle bekymra en kroggäst i Kina. Att smaska, sörpla och spotta på golvet lär vara ett vanligt beteende på krogarna i Shanghai, men så är vi inte uppfostrade på Södermalm.

Vingarna är något starka för min smak. Råbiffen är betydligt svagare och enklare att inmundiga. Jag testar även aubergine som stagats upp med jordnötskaramell. En smakbrytning som jag – med min svenska matuppfostran – har svårt att acceptera. Jag har lärt mig att smakerna ska gifta sig. Så sker icke i min mun. Men att klaga på detta är lika dumt som åka till Italien och vägra äta olivolja och tomat.
Till dessert beställer vi en banan smaksatt med karamell och sockerkaka. En rätt som för tankarna till 70-talets kinakrogar. Det är en god och vacker efterrätt.
Mina fördomar om kinesisk mat både bekräftas och utmanas av Tongs kockar. Det behövs lite finkalibrering i köket, både av smaknivåer och presentationer, men grunden är det definitivt inget fel på. Bakom Tong döljer sig ett rutinerat gäng med förflutet på bland annat East.

Innanför matsalen ligger en stor och lite hemlig bar. Inredningen andas Shanghai före Mao. Tänk dig opiumhålan i tv-serien The Knick – minus knark, horor och Clive Owen. Istället är det heltatuerade bartenders som fixar enastående drinkar, oavsett om du gillar klassiker eller något nyskapande. I detta inre rum känns allt rätt hösten 2017 och snart kommer hela Tong att vara lika självklart.

Tong är följaktligen ett fint bidrag till artären Hornsgatan. Jag är övertygad om att Tage Erlander hade trivs utmärkt här. Han uppskattade enligt dagböckerna både god mat och en välblandad grogg.

Annons