Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Viggo Cavling: Allt är kulisser på Haymarket

Viggo Cavling har besökt Scandic Haymarket- krogarna Paul’s och Gretas och skrapat på den polerade ytan.

Text: Viggo Cavling - 14 juni 2017
Annons

Två av Woody Allens tre senaste filmer utspelar sig i 20-talsmiljö. Det är oändligt vackra bilar, pastellärgade hus, böljande håruppsättningar som tar dagar att fixa och människor som aldrig arbetar utan röker och dricker konstant. Det är mysjazz och art déco-inredning. Det är perioden mellan första och andra världskriget. Tiden då allt var möjligt och solen aldrig gick i moln.

Det är ingen slump att Scandics knappt ett år gamla hotell vid Hötorget hyllar denna epok. Att komma in på ett stort lyxhotell ska vara som att åka tids- maskin. Men precis som i Woody Allens filmer är allt detta bara en kuliss. Skrapar vi på Haymarket by Scandics yta framträder ett vanligt hotell med konferensgäster från vischan och säljare som skryter om att de alltid får ligga på Grand Garbo i Sumpan.

En gång i tiden var detta ett varuhus som hette PUB. Sommaren 1920 arbetade Greta Garbo i hattaffären här. Hon var så vacker att hon fick agera hattmodell, blev upptäckt och kom in på Dramatens elevskola. Efter några långfilmer i Sverige skickades hon över Atlanten och blev gudomlig.

Annons
Annons
Gretas

Gretas

Paul’s

Paul’s

Det är oklart om de unga bloggerskor som äter chiapudding på lunchkrogen Gretas på bottenplan känner till detta. Å andra sidan kan de mycket om mode.

Jag brukar äta dagens sallad på Gretas och den funkar alltid – utan att imponera. Det har faktiskt aldrig hänt – någonstans – att en sallad knockat mig ur skorna. En sallad äter jag för att inte bli fet. Vill jag ha något upphetsande beställer jag det konstigaste på menyn.

Gretas
Paul’s

Mitt emot Gretas ligger krogen Paul’s. Om Gretas är ljus och fräsch så är Paul’s murrig och maffig. En trappa ner ligger cocktailbaren Americain med många mjuka soffor. När solen tittar fram kan du sitta på uteserveringen och äta. En trappa upp finns matsalen. Här kan små och stora konferensgrupper äta lunch och middag och diskutera dagens powerpoint-presentationer och nästa års värdeord och säljmål. I Woody Allens filmer hittar man politiker, filmstjärnor och gangsters på krogar som ser ut som Paul’s, men de finns inte i verkligheten en vanlig vardag på Scandic.

Annons
Annons

Jonas och jag blir placerade på en tvåa djupt in den stora lokalen med fin utsikt över Hötorget och vår huvudstads vackra konserthus. Menyn innehåller sju förrätter och åtta varmrätter. Den konstigaste förrätten är utan tvekan ankleverbrûlée för 185 kronor. Det är bra balans mellan fett och syra och texturen i brödet. Valnöten, ankan och chutneyn gifter sig fint i munnen. En rejäl förrätt som skapar aptit inför huvudrätten.

Jonas inleder med en vit sparris med dallrande ägg och spegelblank smörsabayonne som får honom att le mellan tuggorna. Mycket mat för 145 kronor. Han fortsätter med en svart risotto och bläckfisk. Den senare är ganska seg, det blir lätt så efter en period i frysen. Bläckfisk ska helst ätas dagsfångad några meter från Medelhavet. Men risotton är krämig och gör ingen besviken. 230 kronor är inget överpris.

Jag tar lammet som är en ganska stompig historia, om du jämför med salladen på Gretas, men primörerna till köttet lättar upp, liksom peston på ramslök. I dessa tider av överprisade mellanrätter är de två huvudrätterna så rejäla att en 120 pannor stor byggnadsarbetare skulle bli nöjd. Det är mycket mat för pengarna, helt enkelt. Vinlistan är inte lång, men jag hittar två röda som funkar. Jonas tycker att husets Sancerre är kasst, men blir glad när han hittar ett Juravin. Vi avslutar med en pavlova vars maräng är mer seg än krispigt smulig. Servicen är snabb och kunnig, med glimten i ögat och lagom mängd humor. Notan landar på under 1 500 kronor vilket är ett vettigt pris för en måltid i denna division. Jag är övertygad om att konferensgästerna återvänder hem mätta och utsövda efter några dagar i huvudstaden.

De allra hippaste Instagramtjejerna har redan lämnat Gretas och sitter några månader framåt på nyöppnade Pom och Flora på Odengatan. De två krogarna på Haymarket ska du besöka när du är i närheten eller ska arrangera konferens, men de är inte värda en längre resa i Stockholms innerstad. Hade Greta Garbo återvänt från de döda och kommit in på Haymarket hade hon trott att hon var med i en science fiction-film eftersom inget är som det ser ut att vara. Allt är som sagt bara en kuliss.

Annons