Vietnam tystar kritiska sajter

Utrymmet för debatt och meningsutbyten krymper i Vietnam. Internettrafiken är hårt reglerad och under den senaste tiden har flera sajter stängts och sammanlagt 16 demokratiaktivister – som ofta använder sig av internet för att föra ut sina idéer – har arresterats.

Under strecket
Publicerad
Annons

Internetkaféer är ett tydligt inslag i stadsbilden inte bara i Hanoi och Ho Chi Minh-staden. Vietnameser – mest unga, men också äldre – tycks spendera timmar bakom datorerna för att kommunicera med vänner och släktingar eller för att läsa nyheter av olika slag. Men stränga regler råder, vilket anslag på kaféernas väggar tydligt visar. Det är förbjudet att besöka sajter som anses pornografiska eller ett hot mot landets säkerhet. Många sajter är blockerade och sedan november har till och med Facebook, som för inte så länge sedan lanserades på vietnamesiska, blockerats.

Den enda debatt som förekommer i Vietnam är just nu på internet, och åtgärderna där ses som ett allmänt led i att strypa kritiska röster. Enbart under de senaste månaderna har 16 demokratiaktivister gripits och anklagats för ”omstörtande verksamhet”. Akademiker och andra intellektuella har fått det svårare att göra sina röster hörda.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons