Viel använder gåtan som poetiskt grepp

Under strecket
Publicerad
Annons

Tanguy Viel
Ett helt fulländat brott
(L”absolue perfection du crime)
Övers: Einar Heckscher
157 s. Fischer & Co. CA 59:-

Litteraturen är ett ändlöst duperande. En konstfull författare är en som ljuger bra, en lyckad roman en som lockar läsaren att ge sig hän åt falsarierna. Om jag lät mig tjusas av Tanguy Viels tredje roman ”L”absolue perfection du crime” när den kom ut i Frankrike för tre år sedan, är jag dock mer svårflörtad när jag i dag läser den på svenska.
Det är inte bara för att jag blivit tre år äldre och mer cynisk; inte bara för att jag redan läst boken och vet hur den slutar; inte bara för några tveksamma passager i översättningen (”tous les deux, ils étaient là pour que ça foire” betyder i sammanhanget knappast ”båda två hade varit där för att det skulle gå på tok”, utan snarare ”de var båda skuld till att det hade gått på tok”. ”C”était bien elle, alors” betyder i sammanhanget inte ”det var väl hon då”, utan ”det var typiskt henne”); inte bara för att min nya kaffekvarn gör
mockabryggarens kaffe sumpigt.
Nej, mitt förbehåll grundar sig också i att vi skriver 2004. Det vill säga att film noir-pastischer, med nakna glödlampor dinglande från taken över sammanbitna gangstergäng i övergivna och rostande magasinslokaler i skumma hamnkvarter, lätt kan te sig något bedagade.
Titeln Ett helt fulländat brott syftar på ett kasinorån i en namnlös bretonsk hamnstad, ett brott som förbereds och genomförs av några sorgliga gangstrar i en maffiös familjekonstellation. Berättargangstern återger skeendet i en resignerad tillbakablick. Det problematiska, oidipala förhållandet till Onkel, läs Gudfadern, men kanske främst till gängledaren Marin, får läsaren, liksom hos Tanguy Viels troliga lärofader Jean Echenoz, läsa sig till mellan radernas hårdkokta referat av handling och miljö. Här psykologiseras inte, känslor är inget man visar öppet i gangsterkretsar, utom vid de konjaksindränkta och förljugna, förbrödrande nattvaken på den helt stilenligt ruffiga baren Lord Jim.

Annons
Annons
Annons