Annons

LojalVidrigt när barnen gör allt för att skydda föräldrarna

Delphine de Vigan (född 1966) är fransk författare. Hennes egen erfarenhet av anorexi fick henne att skriva sin första roman ”Dagar utan hunger” som publicerades 2001. I dag är hennes böcker översatta till mer än 25 språk – flera titlar finns på svenska.
Delphine de Vigan (född 1966) är fransk författare. Hennes egen erfarenhet av anorexi fick henne att skriva sin första roman ”Dagar utan hunger” som publicerades 2001. I dag är hennes böcker översatta till mer än 25 språk – flera titlar finns på svenska. Foto: Delphine Jouandeau

Theo är 13 och super sig redlös innan han går hem för att ta hand om sin sjangserade far. Delphine de Vigan som skrev populära boken ”Baserad på en sann historia” kommer nu med en ny bok – om föräldrar, barn och lojalitet.

Publicerad

Hugg tag i slumpmässigt vald person på gatan, fråga hen om vilka egenskaper som är viktiga hos en nära vän, och chansen är stor att ”lojalitet” finns med i uppräkningen. Den är så mänsklig, drömmen om en person som alltid står på vår sida, oavsett vad. Men, i en sådan ”no matter what-anda” ryms inte bara ljus trofasthet och djupt känd solidaritet, utan också risken att lojaliteten förbyts i skuldkänslor, förlorad självständighet och tilltufsad integritet.

I vissa fall kan lojaliteten rentav bli självdestruktiv. Som när ett barn envist vägrar sluta skydda sin förälder. Det vet Hélène, i Delphine de Vigans roman ”Lojal”, allt om: ”Jag vet att barn skyddar sina föräldrar, att en tyst överenskommelse ibland kan leda dem ända in i döden. (…) Ibland tänker jag att man blir vuxen enbart för den sakens skull: att reparera skador och förluster från begynnelsen. Och att hålla de löften vi gav när vi en gång var barn.”

”Lojal” av Delphine de Vigan

Foto: © H Assouline Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons