Annons

NSU – hatets underjordVidrigt se heilande tyskar skämta om Förintelsen

Albrecht Schuch, Anna Maria Mühe och Sebastian Urzendowsky spelar nynazistiska terrorister i ”NSU – hatets underjord”.
Albrecht Schuch, Anna Maria Mühe och Sebastian Urzendowsky spelar nynazistiska terrorister i ”NSU – hatets underjord”. Foto: Stephan Rabold/SWR

Tv-serien om tyska nynazister som mördar nio småföretagare med invandrarbakgrund är stundtals lysande. Men hur påverkar en sådan dramatiserad verklighet den rättegång som just nu pågår mot en av de misstänkta förövarna?

Publicerad

Ostalgin har länge frodats i tv: efter ”Weissensee” och ”Deutschland 83” sänds just nu ”Berlin – under samma himmel” i svensk tv. Och visst finns det mycket att säga om DDR-epoken, men i grunden är den lätt att ta ställning till: Östtyskland och Stasi var the bad guys. Den nya tv-serien ”NSU – hatets underjord” handlar i stället om en tid som vi inte har hunnit skapa en färdig sanning om, perioden efter den tyska återföreningen. Beate Zschäpe, kvinnan i den nynazistiska terrorcell som låg bakom de så kallade ”Döner-morden” – där nio småföretagare med utländsk bakgrund samt en polis sköts ihjäl – sitter i skrivande stund i en rättssal i München. Först i höst slår domstolen fast om hon är skyldig, och i så fall till vad.

Tv-serien – eller snarare de tre fristående spelfilmerna – berättar ur olika perspektiv: förövarnas, offrens och polisutredarnas. Tre manusförfattare och tre regissörer har gett filmerna olika uttryck.

Annons
Annons
Annons