Annons
X
Annons
X

”Vidrigt och avskyvärt” – hatet chockar Tyskland

En rasistisk mobb som skanderar hatparoller och försöker stoppa flyktingar på väg till ett asylboende har chockat Tyskland. I fokus är östra Tyskland där främlingsfientliga övergrepp blir allt vanligare.

[object Object]
Tysklands justitieminister Heiko Maas riktar skarp kritik mot de flyktingfientliga som applåderade när förläggningen i Bautzen brann. Foto: AP

BONN. Videobilderna som sprids som en löpeld i de sociala medierna visar en buss med 15 flyktingar, de flesta kvinnor och barn, som stoppats framför ett flyktingboende i östtyska Clausnitz, fem mil söder om Dresden.

Bussen är omringad av mer än hundra ilskna invånare som vrålar ”Vi är folket! Vi är folket!”. Det är den östtyska proteströrelsens slogan från slutet av 1980-talet som här har förvandlats till ett krigsrop mot allt som inte är tyskt.

Stämningen blir allt hätskare och det haglar främlingsfientliga slagord.

Annons
X

– Bort med patrasket!

– Asylslödder!

**I de lokala **medierna rapporteras att en av de uppretade asylmotståndarna gör en gest som när man skär strupen av någon. ”Får se vad det är för ohyra som kliver av bussen”, uppges en annan säga.

Efter två timmar kommer äntligen polisförstärkning. Inne i bussen ser man gråtande och livrädda barn. En av flyktingarna, en äldre kvinna, spottar mot framrutan, Polisen försöker få ut flyktingarna men många är så skrämda att de vägrar. 15-åriga Luai från Libanon släpas med våld ut av polisen medan mängden skriker av förtjusning.

Detta utbrott av hat och öppen främlingsfientlighet ägde rum redan i slutet av förra veckan men uppmärksammades först när videoklippen spreds.

Ny näring fick debatten efter ett brandattentat natten till söndagen mot ett blivande flyktingboende i Bautzen i östra Tyskland. Applåderande åskådare försökte hindra brandkåren från att släcka elden.

Sedan dess överträffar politiker varandra i sin kritik.

– Det är inga människor som gör sådant. Det är förbrytare, förklarade i söndags Stanislaw Tillich som är regeringschef i delstaten Sachsen där övergreppen ägde rum.

Tysklands justitieminister Heiko Maas skrev på Twitter: ”Den som applåderar när hus brinner och skrämmer livet ur flyktingar agerar vidrigt och avskyvärt.”

**Hårt kritiseras **också att polisen anmält flera av flyktingarna för att de vägrat lämna bussen. Några ska också ha gjort fingret mot den uppretade mobben utanför.

– En katastrofal signal. Offer görs till gärningsmän, säger till tidningen Die Zeit kriminologen Rafael Behr vid polisakademin i Hamburg.

I fokus står också stämningarna i östra Tyskland och i synnerhet i delstaten Sachsen som 2015 svarade för cirka en fjärdedel av alla övergrepp mot flyktingar. 2014 stod de östra delstaterna från det tidigare DDR för nästan hälften av alla attacker, trots att mindre än en femtedel av Tysklands befolkning bor där.

Dagen efter branden i Bautzen. Applåderande åskådare försökte på söndagen hindra brandkåren från att släcka elden som förstörde den blivande flyktingförläggningen i östra Tyskland. Foto: Christian Essler/AP

Tyska förbundsdagens tidigare talman Wolfgang Thierse, själv från före detta Östtyskland, säger att hat och våld i de så kallade nya delstaterna delvis beror på de radikala förändringarna sedan kommunismen.

– De som har genomlidit så stora förändringar har uppenbarligen en svagare demokratisk och moralisk övertygelse, förklarade han på måndagen i en intervju med flera regionaltidningar.

I östtyska Sachsen-Anhalt som går till val den 13 mars är högerpopulistiska AfD nu på frammarsch. I enkät av Insa som offentliggjordes i helgen får AfD 17 procent av rösterna, en procentenhet mer än socialdemokratiska SPD.

I AfD:s valkampanj står flyktingfrågan i centrum. ”Säkra gränserna! Stoppa asylkaoset!”, står det på partiets valaffischer.

Annons

Tysklands justitieminister Heiko Maas riktar skarp kritik mot de flyktingfientliga som applåderade när förläggningen i Bautzen brann.

Foto: AP Bild 1 av 2

Dagen efter branden i Bautzen. Applåderande åskådare försökte på söndagen hindra brandkåren från att släcka elden som förstörde den blivande flyktingförläggningen i östra Tyskland.

Foto: Christian Essler/AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X