Vidgat konstbegrepp på Auktionsverket

Vad är konst? Kring den nätta frågan filosoferade vd Niclas Forsman när han inledde onsdagens pressvisning av Moderna kvalitén. Resonemanget var väl inte glasklart men landade i proklamationen att Auktionsverket vill vara aktör i kampen för ett vidgat konstbegrepp.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det hela förkroppsligades i en längre lovsång till Dan Wolgers, ”en av de mest spännande konstpersonligheterna” enligt Forsman vars exposé artade sig till ett försvarstal för tilltaget att sätta Wolgers ”Objekt” med saknat öra på katalogens omslag. Den rara hunden påträffades av Wolgers för många år sedan i en leksaksaffär där defekta ting krängdes till nedsatt pris och med vidhäftad förklarande lapp. I det här fallet stod det ”Saknar öra” och ursprungspriset 139:90 var överstruket till förmån för reapriset 49:90. Utropet för konstobjekt 969 är på 100 000-125 000 kr, men då medföljer en av konstpersonligheten själv utförd monter. Med detta, fick vi veta, vill Auktionsverket bedriva avantgardism i samspel med den klassiska konsten.

Det skall understrykas att Auktionsverkets Moderna kvalité har mycken ”klassisk konst” att bjuda spekulanter. Glöm inte att titta på Torsten Renqvists träskulptur ”Bön”, framdrömd, kan man säga, av konstnären som håller den som en av sina bästa skulpturer. Utrop 40 000-50 000
kr.
Bukowskis Moderna vårauktion ståtar med en riktig raritet i en svit om sju suveräna akvareller av Otto G Carlsund. Det rör sig om de skisser för en biofoajé i Paris som arkitekten Le Corbusier beställde av vännen Carlsund i mitten av 20-talet. Sviten klubbas som villkorad försäljning, vilket innebär att den som är beredd att köpa alla får förtur. Utropet är 40 000-50 000 per målning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons