Annons
X
Annons
X

Video visar hur civila dödades

Sajten Wikileaks har offentliggjort en hemligstämplad amerikansk militärvideo som visar hur en Apache-helikopter besköt och dödade minst tolv människor i Irak 2007.

Av AFP, TT

Två av dem var anställda på nyhetsbyrån Reuters.

Wikileaks uppger att man fått videon, som offentliggjordes på måndagen, från ett antal militära läckor. Videoupptagningen har nu lagts ut på collateralmurder.com.

Bilderna från juli 2007 visar ett antal män på ett torg i Bagdad, bland dem den 22-årige Reutersfotografen Namir Noor-Eldeen och hans assistent 40-årige Saeed Chmagh, som dödades i attacken.

Annons
X

En försvarskälla, som kräver att få vara anonym, bekräftar att video är autentisk.

Major Shawn Turner, talesman för US Central Command, som har ansvaret för USA:s militäroperationer i Mellanöstern och Persiska viken, sade att en utredning inletts kort efter händelsen. Den kom fram till att de amerikanska soldaterna inte varit medvetna om närvaron av nyhetsfolk och att de trodde att de hade att göra med beväpnade upprorsmän.

– Vi beklagar förlusten av oskyldiga liv, men den här händelsen utreddes snabbt och det förekom inga försök att mörklägga den, sade Turner.

Videon från Apache-helikoptern innehåller också en ljudupptagning av samtal mellan piloterna. Helikoptern cirklar över en grupp människor i avsikt att öppna eld mot dem. Efteråt glädjer sig soldaterna över resultatet.

– Se på de döda djävlarna, säger en av dem. En annan svarar: Fint.

En av piloterna uppmanar en sårad man att ta upp ett vapen så att han får en ursäkt att skjuta igen.

Strax efter kommer en bil för att ta hand om de döda och skadade. Även den beskjuts från helikoptern. Två barn i bilen var skadade. De evakuerades senare av amerikansk militär.

En amerikansk försvarstjänsteman ifrågasatte inte autenticiteten men sade att den inte tillför någon ny information, den ger bara bilder av den.

– Vi vet att två barn skadades, sade tjänstemannen.

Bagdad TT-AFP

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X