Annons

”Vid klimatnödläge är EU chanslöst utan kärnkraft”

Karin Karlsbro, Europaparlamentariker för Liberalerna.
Karin Karlsbro, Europaparlamentariker för Liberalerna. Foto: Patrik Österberg/TT

Vi har inte råd att stänga ned kärnkraftverk när så många länder i EU fortfarande är beroende av kol och gas, skriver Karin Karlsbro (L).

Under strecket
Publicerad

EU kan inte utlysa klimatnödläge och i samma andetag besluta om att fasa ut ett av våra främsta verktyg för att rädda klimatet, nämligen kärnkraft. Att tro att vi kan klara en omställning till fossilfritt utan kärnkraft är naivt, rent ut sagt omöjligt. Därför kommer jag som liberal Europaparlamentariker denna vecka rösta för att EU bör se kärnkraft som en viktig del av lösningen och inte som en fiende. Jag uppmanar alla parlamentariker som vill rädda klimatet att göra detsamma.

Denna vecka fattar Europaparlamentet i Strasbourg flera beslut rörande klimatkrisen. Dels om huruvida parlamentet ska utlysa klimatnödläge, dels om parlamentets ställningstagande inför klimattoppmötet COP25 i Madrid i december. Resolutionerna innehåller många bra, ambitiösa punkter i linje med den tillträdande kommissionens mål om ett klimatneutralt EU till 2050. Det är på tiden att vi i EU tar klimatkrisen på allvar. Att vi befinner oss i ett akut läge är inte politik – det är vetenskap.

Annons
Annons
Annons