Annons

Vid 40 väljer du hur länge du ska leva

Hur vi tillgodoser kroppens basala behov av sömn, mat och rörelse har stor inverkan på vårt kommande åldrande. Särskilt stor roll spelar ofta livsstilsvalen efter 40.  Kostrådgivaren Jonas Bergqvist berättar vad du ska satsa på för att öka chansen till ett långt liv.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Resultaten från mängder av studier är tämligen robusta: Vår livsstil är en avgörande faktor för hur gamla vi blir. Från 40-årsåldern är våra hälsobeslut i många fall extra viktiga, enligt Jonas Bergqvist.

– Just mellan 40 och 65 år har vi en speciellt god möjlighet att påverka de gener som styr livslängden. Som 40-plussare står vi alltså inför ett antal vägval som kommer att ha stor betydelse för vår ålderdom, berättar han.

Coursio 3goo.gl
Annons
Annons

Vad är det som händer runt 40?

– Rent fysiologiskt sjunker könshormonerna, som testosteron hos män. Det blir svårare att upprätthålla fysiken och hälsan som man var van vid mellan 20 och 30. Man inser att man inte är odödlig längre och behöver bli lite klokare i sina val.

Han hänvisar till en amerikansk studie från 2015, där forskarna kunde visa en koppling mellan de yttersta ändarna av våra kromosomer – så kallade telomerer, DNA-strängar som ofta används för att bestämma vår biologiska ålder – och motion. Vid åldrande förkortas normalt dessa telomerer vilket i sin tur påverkar cellernas livslängd, men enligt studien verkar motion ha en hämmande effekt på den processen.

– När vi motionerar regelbundet är vi snälla mot våra gener. I åldersgruppen 40 till 65 år har löpning som motionsform en särskilt tydlig genpåverkan.

Om man tidigare har slarvat med hälsan är emellertid inte motionen första prio att förändra i en omställning av livsstilen, menar Jonas Bergqvist.

– Det allra viktigaste är maten – att laga från grunden och att undvika det som är processat. Sedan gäller det att hitta en balans mellan stress och återhämtning och att få ordning på sömnen. Därefter kan man börja tänka på motion.

Går det att vrida tillbaka klockan?

– Om man har levt osunt de senaste tio åren men börjar göra kloka val efter att ha fyllt 40, finns det ändå goda chanser att bygga den bästa fysik och hälsa som man någonsin haft.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons