Victoria, 13, hamnade på sjukhus av energidryck

"Drick det inte". På väg hem från skolan köpte Victoria med sig energidrycker. Det slutade med ett hjärta som skenade och en natt på sjukhus.

Hjärtat skenade på Victoria och hon hamnade på sjukhus efter att ha druckit energidryck.
Hjärtat skenade på Victoria och hon hamnade på sjukhus efter att ha druckit energidryck. Foto: Ari Luostarinen

Victoria har aldrig fått dricka energidryck för sina föräldrar, men har gjort det ändå i smyg. Oftast har det varit någon gång i veckan.

–  Jag brukade köpa energi­drycker ibland. Första gången jag testade var i femman, det var två år sedan, berättar hon.

Victoria beskriver det som ett beroende.

–  Jag tyckte det var så gott. Jag kunde känna att jag verkligen ville ha energidryck, säger hon.

En dag i början av höstterminen när Victoria gick hem från skolan köpte hon flera små flaskor energi­dryck. När hon kom hem drack hon dem snabbt, vilket blev en stor mängd på kort tid. Efter ett tag kände hon sig konstig.

–  Först blev jag jättepigg, började skaka och kunde inte sitta still. Jag började gå runt i lägenheten. Efter 40 minuter blev jag jättetrött och gick hem till min pappa. Sedan hämtade mamma mig och när jag kom hem gick jag och lade mig, berättar Victoria.

Victoria och hennes mamma Petra. Foto: Ari Luostarinen

Hon pendlade mellan att vara jättepigg och väldigt trött. Vic­torias mamma Petra tyckte att hon var konstig och började bli orolig. Då berättade Victoria att hon druckit flera energidrycker. Mamma Petra ringde till sjuk­huset som sa att ­Victoria ­direkt måste komma dit.

–  Jag hade aldrig har sett henne så innan. Hon var avskärmad och det var svårt att få kontakt med henne, säger Petra.

På sjukhuset fick de gå före i kön eftersom Victoria hade svårt att andas. Ett EKG, som mäter hur hjärtat slår, visade att Victorias hjärta slog flera extraslag. Nu blev mamma Petra väldigt orolig men Victoria hade svårt att ta in det som hände.

–  Jag förstod inte vad som ­hände. Jag kunde varken tänka eller ta in vad någon sa. Det var läskigt, ­berättar Victoria.

Victoria på sjukhuset. Hon drack ungefär två liter energidryck på två, tre timmar. Det är en väldigt stor mängd, men även vid mindre mängder kan energidryck göra så att man mår dåligt. Foto: Privat

På sjukhuset blev hon pigg igen, och kroppen började skaka. Sedan blev hon jättetrött. Victoria och mamma Petra fick stanna kvar på sjukhuset över natten.

–  De väckte mig hela tiden för att kolla hur det var med hjärtat, säger Victoria.

Efter händelsen skrev Petra ett inlägg på Facebook, som delats nästan 70 000 gånger, och fått
tusentals kommentarer. Många har taggat sina barn och bett dem att sluta dricka energidryck.

Under hösten har Victoria fått många ­förfrågningar om att vara med på intervjuer – också från andra länder. Hon valde att prata med SvD Junior för att hon tycker att det är viktigt att barn får reda på vad som kan hända om man dricker energidryck.

–  Drick det inte, för det är ­farligt, ­säger Victoria.

Hjärtat skenade på Victoria och hon hamnade på sjukhus efter att ha druckit energidryck.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 3

Victoria och hennes mamma Petra.

Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 3

Victoria på sjukhuset. Hon drack ungefär två liter energidryck på två, tre timmar. Det är en väldigt stor mängd, men även vid mindre mängder kan energidryck göra så att man mår dåligt.

Foto: Privat Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X