Romeo och JuliaVibrerar av ungt blod och ohejdbara känslor

Lena T Hansson som Amman och Oldoz Javidi som Julia.
Lena T Hansson som Amman och Oldoz Javidi som Julia. Foto: Malin Arnesson

Det är en sprudlande vital klassikertolkning som regissören Peter Oskarson med team gör i Helsingborg: packat med lidelse, energi, bitsk standup-humor, publikfrieri, sång och musik.

Under strecket
Publicerad
Alexander Abdallah, Gustav Berg, Tobias Borvin och David Sigfridsson i ”Romeo och Julia”..

Alexander Abdallah, Gustav Berg, Tobias Borvin och David Sigfridsson i ”Romeo och Julia”..

Foto: Malin Arnesson
Annons

Mitt i den högspända scen där 14-åriga Julia söker sin pappas stöd för att slippa tvångsgifte med den groteske rikemannen Paris hejdar sig Ruben Lopez när han höjer armen för att utdela faderns rungande örfil. Hans rollfigur, Capo, som just kallat sin fru, Julias mor, för hora ska nu upprätta sin ifrågasatta mansroll med att misshandla sitt barn. Det tycker inte Ruben Lopez är okej. Har man inte ett ansvar för vad som berättas från scen, undrar skådespelaren.

Och Oldoz Javidi som spelar Julia fyller i. Här har vi en klassiker med hederskultur, kvinnofridskränkning och tvångsgifte. Hur förhåller vi oss konstnärligt till detta? Hur förmedla en nyanserad kultursyn? Tobias Borvin kliver å sin sida tillfälligt ur rollen som Paris och beklagar sig över att framställas som pedofil, dessutom iförd löjeväckande lösmage, pipkrage och blekfet mask.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons