Annons

Vi vill inte bidra till skatteflykten

När kommuner nu på egen hand försöker sätta stopp för skatteflykt, hindras de genom hänvisningar till Lagen om offentlig upphandling. Men problemet är omfattande, och regeringen borde agera mer kraftfullt. Det skriver kommunalråden i Kalmar och Malmö med flera.

Publicerad

En aktuell rapport från Tax Justice Network visar att en superrik elit har smusslat undan hisnande 140 000 miljarder kronor till världens skatteparadis, den globala ekonomins svarta hål. Det är minst sagt provocerande att denna skatteflykt får fortsätta. I synnerhet som vi just nu bevittnar hur skuldsatta länder i Europa pressas att genomföra lönesänkningar och extrema nedskärningar. I Grekland betalar de rikaste nästintill ingen skatt alls. De har fört över cirka 600 miljarder euro till konton i skatteparadis, det vill säga mer än landets totala statssskuld.

Skattefusket drabbar alla länder, inklusive Sverige. Därför har Kalmar kommun infört följande formulering i sin uppförandekod för hållbar upphandling: ”Våra leverantörer får ej ha någon koppling till företag baserade i så kallade skatteparadis”. Malmös kommunledning har uttalat samma ambition. Ett rimligt ställningstagande kan man tycka. Kommunens skattebetalare ska inte göda bolag som lever på skattemedel, men som själva gör allt för att undvika att betala skatt. Seriösa företag som betalar skatt ska rimligtvis inte konkurreras ut av skattesmitare som kan lägga ett lägre anbud.

Annons
Annons
Annons