Vi vill ha Daniel

Under strecket
Publicerad
Annons

– Vill ni ha min rumpa? halvsjunger estradpoeten Daniel Boyaciouglu och spänner ögonen i Parkteaterns publik som samlats framför den lilla scenen i Galärparken på Djurgården.
R.U.M.P.A står för Rytmisk Urbaniserad Musikalisk Poesi Antagligen. Och killen bakom, framför, mitt i och överallt i dessa ord är Daniel Boyaciouglu, estradpoet med två mästerskapstitlar i Poetry Slam i sitt blott 20-åriga bagage.
Den här killen trivs på scenen som vore det paradiset på jorden. En halv minut tar det, sen är publiken hans. Vi hänger vid hans varje ord och Daniel Boyaciouglu har en hel del att säga.
Hans verktyg är orden, tankar som rusar iväg går skickligt i mål på helt andra ställen än väntat. Begagnade ord får ny innebörd och alliterationer och assonanser bidrar till den rytmiska upplevelsen. Hans referenser ligger i ett spann mellan björnen Baloo och Hamlet och han är trött på att bli kallad invandrarpoet, "jag har slutat vandra".

Spoken word-genren med rötter hos de amerikanska beatpoeterna, har även influerat
hiphoppen. Det märks på Daniel Boyaciouglu. Hiphopbeatsen avlöser varann och i sann hiphopanda lämnar han plats åt en gästpoet under varje föreställning.
Daniel Boyaciouglu tillhör det fåtal artister som har förmågan att ta de komplexa livsfrågorna och ta ner dem i vardagen utan att det blir varken pretentiöst eller banalt. Det sammantaget med en enorm karisma och svaret på den inledande frågan kan bara bli: ja Daniel vi vill ha din rumpa! Om och om igen.

Annons
Annons
Annons