Fjällen där det bästa av två världar förenas

Foto: Sophia Genitz

Hisnande vacker natur och ett ypperligt utbud av lokal mat. I Funäsfjällen förenas det bästa av två världar. Följ med på sommarens härligaste vandring.

Under strecket
Publicerad
Bastu, bad och mat värmd på vedspis i mysiga stugan vid sjön  Bolagen.

Bastu, bad och mat värmd på vedspis i mysiga stugan vid sjön Bolagen.

Foto: Sophia Genitz
På andra sidan sjön Bolagen löper gränsen mellan Sverigeoch Norge. Där börjar stigningen upp mot 1 561 meter höga Storvigeln.

På andra sidan sjön Bolagen löper gränsen mellan Sverigeoch Norge. Där börjar stigningen upp mot 1 561 meter höga Storvigeln.

Foto: Fjällnäs
Grötfrukost i fjällstugan innan det är dags att snöra på vandringskängorna för dagens äventyr.

Grötfrukost i fjällstugan innan det är dags att snöra på vandringskängorna för dagens äventyr.

Foto: Sophia Genitz
Ryggsäcksmiddag från hotellrestaurangen  i Fjällnäs, redo att inmundigas i stugan vid norska gränsen.

Ryggsäcksmiddag från hotellrestaurangen i Fjällnäs, redo att inmundigas i stugan vid norska gränsen.

Foto: Sophia Genitz
Kökschefen på Fjällnäs, Staffan Degerfors, lägger sista handen vid en av sina anrättningar.

Kökschefen på Fjällnäs, Staffan Degerfors, lägger sista handen vid en av sina anrättningar.

Foto: Rickard Bergstedt
Vandringen från Svansjökläppen mot bortre delen av sjön Bolagen bjuder på dramatisk  natur och möten med renar och  rovfåglar.

Vandringen från Svansjökläppen mot bortre delen av sjön Bolagen bjuder på dramatisk natur och möten med renar och rovfåglar.

Foto: Sophia Genitz
På Skoogs Krog kan du få veta var fjällkon vuxit upp, vem som skjutit vildsvinet och till och med vem som producerat kolet till grillen.

På Skoogs Krog kan du få veta var fjällkon vuxit upp, vem som skjutit vildsvinet och till och med vem som producerat kolet till grillen.

Foto: Skoogs Krog
Skoogs Deli har lokalt kött och egenproducerad chark, en del gjort påfamiljens egna ullsvin.

Skoogs Deli har lokalt kött och egenproducerad chark, en del gjort påfamiljens egna ullsvin.

Foto: Skoogs Deli
För Jon Wagenius är kokkaffet en ritual som hör vildmarkslivet till.

För Jon Wagenius är kokkaffet en ritual som hör vildmarkslivet till.

Foto: Strapatser
Marianne Kristoffersson och Johan Utas serverar våfflor vid trädgränsen på Andersborgs våffelstuga.

Marianne Kristoffersson och Johan Utas serverar våfflor vid trädgränsen på Andersborgs våffelstuga.

Foto: Andersborgs våffelstuga
I Tännäskröket bor du i lägenhet eller fjällhus, varav en del är inredda med möbler från Norrgavel.

I Tännäskröket bor du i lägenhet eller fjällhus, varav en del är inredda med möbler från Norrgavel.

Foto: Tännäskröket
Annons

Ett oväder rullar in över berget Storvigeln på norska sidan av gränsen. Mörkret sänker sig snabbt över sjön Bolagen och den lilla timmerstugan vid strandkanten. På järnkaminens kokplatta puttrar renskavsgryta och smörkokta morötter och det är dags att korka upp en flaska Bordeaux från Domaine de Galouchey, den som skumpat i ryggsäcken på väg hit över Svansjökläppen.

Vi är i myskoxarnas och renarnas land, i nordvästra Härjedalen, alldeles vid gränsen till Norge. Ingen el eller mobiltäckning, inget rinnande vatten. Och dessutom: ingen fladdrande tältduk eller burkravioli. Vår medhavda mat kommer från ett hotellkök och i stället för sovsäck och liggunderlag väntar väggfasta sängar med gosiga täcken och kuddar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons