Annons
X
Annons
X

”Vi värnar integriteten”

Vi kan inte rösta på våra vanliga partier i årets riksdagsval. Henrik Brändén, före detta socialdemokrat, och Markus Berglund, centerpartist, uppmanar alla som värnar för integriteten att i stället rösta på Piratpartiet.

Vi som skriver detta har länge varit medlemmar och aktiva i Centerpartiet respektive Socialdemokraterna. Vi har haft kommunala uppdrag, och den ene av oss har varit förbundssekreterare i Centerpartiets Studentförbund, den andre förbundskassör i Socialdemokratiska studentförbundet. Vi är bägge övertygade anhängare av våra respektive partiers ideologi, och stora delar av deras politik.

Ändå har vi kommit till slutsatsen att vi i årets riksdagsval inte kan rösta på våra vanliga partier. Istället vill vi rikta en kraftig uppmaning till alla som tycker att medborgerliga rättigheter och personlig integritet är viktigt: Rösta på Piratpartiet!

Kombinationen av Ipred-lagen, FRA-lagen och datalagringsdirektivet skrämmer oss mycket. En stor majoritet av dagens unga pratar nämligen med sina vänner över skype och chatsajter via internet, inte på caféer eller i telefon. De skickar sina brev elektroniskt, inte genom postverket. Många av dem låter dagböcker, dikter och annat privat skrivande ligga på externa servrar, som de kommer åt genom nätet.

Annons
X

Den nuvarande övervakningen av internet innebär därmed för dagens ungdomar exakt samma sak som det för trettio år sedan hade betytt ifall det satt mikrofoner under borden på stadens alla caféer, telefonerna var avlyssnade, alla brev kunde sprättas och agenter från musik- och bokförlagen när som helst kunde komma och begära att få rota genom folks väskor.

Detta är inte rimliga eftergifter i kampen mot terrorism och piratkopiering. Det är istället precis det slags beteende mot medborgarna, som för tjugo år sedan vände oss mot öststaterna. Dessa åtgärder kan inte beskrivas som ett första steg på vägen mot ett övervakningssamhälle. De har varit avgörande steg rakt in i ett sådant samhälle. Som vi redan tagit!

På denna vandring mot en övervakningsstat har de stora partierna gått hand i hand. Inget av de mindre riksdagspartier som i och för sig tyckt annorlunda har lyckats få ”sitt” stora parti att besinna sig. Vilket block som än får egen majoritet i årets val kommer det att fortsätta på den inslagna vägen.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett enda parti tycker att dessa frågor är så viktiga att de överskuggar dagens blockskiljande frågor: Piratpartiet. Det partiet samlar övertygade integritetsvänner, somliga som tidigare röstat vänster, andra som röstat höger. Men de tycker alla att frågan om personlig integritet är så viktig att de lovat sina väljare att det block som bjuder högst i integritetsfrågorna får partiets röster i alla andra frågor.

  Detta tvingar oss som tycker att integritet är viktigt att fråga oss om de skillnader vi efter de senaste årens övningar i triangulering fortfarande kan urskilja mellan Mona och Fredrik, mellan Alliansen och de Rödgröna, är större och viktigare än frågorna om personlig integritet. För oss har det valet varit smärtsamt men ändå uppenbart. Vi säger: Rösta på Piratpartiet i årets riksdagsval.

  Sedan hoppas vi innerligt att våra partier ska besinna sig i dessa frågor, så att vi i nästa valrörelse åter kan stå på varsin sida i valkampanjen!

  MARKUS BERGLUND

  fd förbundssekreterare i Centerpartiets Studentförbund, en av grundarna av CenterUppropet.se (Blogg:
  http://lakonism.blogspot.com /)

  HENRIK BRÄNDÉN

  fram till förra veckan medlem i SAP, fd förbundskassör i socialdemokratiska studentförbundet. Vetenskapsskribent och läromedelsförfattare med hittills fyra förlagsutgivna böcker. (Blogg:
  www.henrikbranden.se/blogg )

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X