Annons
X
Annons
X

Vi värnar både valfrihet och kvalitet

SLUTREPLIK BARNOMSORG

Emma Henriksson (KD) menar att verksamheter som förr kallades dagmammor inte påverkas av nya skollagen (Brännpunkt 7/11). Hon är också orolig för att familjers rätt till valfrihet försvagas. På den senare punkten vill jag stilla hennes oro. Vi är överens om att det är viktigt att stärka familjernas rätt till valfrihet. Föräldrar har rätt att välja vilken pedagogisk verksamhet som passar deras barn bäst. Men de verksamheter som finansieras offentligt ska hålla god kvalitet.

I den gamla skollagen är kvalitetskraven gemensamma för all förskoleverksamhet: man ska bland annat erbjuda fostran och omvårdnad och ha personal med utbildning eller erfarenhet så att barnens behov av pedagogisk verksamhet kan tillgodoses.

I den nya skollagen har regeringen tillfört en rad nya skrivingar om vilka krav som ska ställas på verksamheter som inte är förskola. Kraven på pedagogisk omsorg – som verksamheten i dag kallas – har nu fått ett eget avsnitt i nya skollagen.

Annons
X

Vi fastställer att sådan omsorg genom pedagogisk verksamhet ska stimulera barns utveckling och lärande. Verksamheten ska utformas så att den förbereder barnen för fortsatt lärande och så att den främjar allsidiga kontakter och social gemenskap. När det gäller personalens utbildning eller erfarenhet sägs i propositionen att personalen ”ska ha en utbildning med inriktning mot barn eller erfarenhet av att arbeta med barn i de åldrar det gäller”.

Både jag och Henriksson betonar värdet av föräldraansvar och valfrihet för familjer. Men vi kan samtidigt säkerställa att alla barn får jämlika förutsättningar genom en kombination av lek, lärande och omsorg. Därför har kraven förtydligats i den nya skollagen.

NYAMKO SABUNI (FP)

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  förskoleminister

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X