Annons
X
Annons
X

”Vi var där – vi syntes bara inte”

Av de 343 brandmän som omkom den 11 september 2001 kände Brenda Berkman 250. Vid sidan av att fortsätta plåstra om de sår som attackerna slog upp slåss hon än i dag för att få upprättelse för det jobb som hon och hennes kvinnliga kollegor utförde vid Ground Zero.

[object Object]
Brenda Berkman har lagt arbetet i brandkåren bakom sig. Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF

Den 11 september 2001 rusade 1070 brandmän till World Trade Center för att försöka tackla den ofattbara tragedin på Manhattan. Under de efterföljande dagarna anslöt sig ytterligare tusentals – inte sällan från alla håll och kanter i USA. I 99 procent av fallen var de män.

–Vi var bara omkring 20 kvinnor som arbetade med att släcka och röja upp efter attackerna men vi hamnade helt under radarn, kanske för att ingen av oss dog. Det kanske inte vore något att bry sig om såvida inte jämställdheten inom räddningskåren helt plötsligt tog enorma kliv bakåt. I stället för att som innan säga ”firefighter” började man plötsligt säga ”fireman”, berättar Brenda Berkman.

För henne, som via rättsliga instanser kämpat sig till jobbet som New Yorks första kvinnliga brandman, var det ett hårt slag. Allt som hade byggts upp, som hon kämpat för och som fått fler att våga söka till yrket, tycktes ha fallit samman.

Annons
X

–När bilderna på alla män kablades ut ringde det kvinnliga brandmän från hela USA och frågade om vi inte arbetade vid Ground Zero. Men vi var där – vi syntes bara inte. Jag jobbade själv i flera månader med att släcka elden och leta efter kvarlevor av människor som hade dött, inte bara på arbetstiden utan även på mina lediga stunder.

Ända sedan dess har Brenda Berkman gjort det till något av en personlig sak att försöka justera historiebilden. Det har ärligt talat gått så där. Inte bara för att det är svårt att förändra ordvalen hos människor utan även för att det sedan attackerna har skett en tillbakagång i antalet kvinnliga brandmän – något som Brenda Berkman sammankopplar med att uttrycket ”firefighter” nästan helt försvann.

Samtidigt har arbetet försvårats av att hon tvingats fortsätta kämpa mot de känslor som ständigt bubblar under den så självsäkra ytan. Där finns ett slags blandning av skuldkänslor för att hon är vid liv och inte så många av hennes kollegor, oro för nya terrorattacker samt enorm smärta.

–Det är plågsamt att börja tänka på allt det här igen, på alla som man har förlorat. Men det är också oundvikligt att inte göra det – minnet av 11 september kommer aldrig att försvinna.

För att försöka plåstra om de ännu inte helt läkta såren har Brenda Berkman sedan några år lagt arbetet inom brandkåren bakom sig. I stället har hon plockat upp ett nyvunnet konstintresse som resulterat i en utställning med fokus på attackerna.

–Samtidigt som jag inte vill glömma så vill jag heller inte leva kvar i 11 september. Konsten ger mig ett nytt sätt att bearbeta mina upplevelser, förklarar Brenda Berkman och konstaterar lite senare att hon blev lättad av nyheten att Usama bin Laden dödats.

–Han var ansvarig för så många oskyldiga människors död, inte minst mina egna vänners. Det är bra att han inte längre kan göra någon skada.

Brenda Berkman hostar till där hon sitter på ett café i Brooklyn. Hon har, låter hon oss förstå, precis som så många andra drabbats av den ökända ”hostan”.

–I början förlorade jag 30 procent av min lungkapacitet. Nu har mycket av det kommit tillbaka, men i stället har det börjat dyka upp andra oroväckande saker på mina läkarundersökningar. Vad det är vill jag inte gå in på – men det är inte positivt.

Annons
Annons
X

Brenda Berkman har lagt arbetet i brandkåren bakom sig.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 1 av 3

Ringen som Brenda Berkman bär symboliserar steget från barndman till löjtnant, men även minnet av hennes vän och koellga Henry Miller som var en av de 343 brandmän som omkom.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 2 av 3

Ett nyvunnet konstintresse har resulterat i en utställning med egna verk med fokus på 11 september.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X