Annons

”Vi välkomnar förbud mot farliga fluorämnen”

Skidvalla kan vara farlig för både människor, djur och miljö. Många skidvallor innehåller fluorämnen, som  som en hälsofara.
Skidvalla kan vara farlig för både människor, djur och miljö. Många skidvallor innehåller fluorämnen, som som en hälsofara. Foto: Tobias Röstlund/TT
Under strecket
Publicerad

Fyra forskare tar i en debattartikel upp frågan om farliga kemikalier som används i skidvallor och sprids i miljön (SvD Debatt 2/3). De uppmanar oss i Svenska Skidförbundet att gå före och visa vägen och fasa ut dessa produkter. 

Svenska Skidförbundet ansvarar inte för innehållsförteckningar på konsumentvaror, riskbedömningar av kemikalier eller vilken lagstiftning som ska gälla i Sverige eller inom EU. Därför välkomnar vi det förbud mot farliga fluorämnen, och ämnen som kan omvandlas till miljöfarligt fluor, som kommer införas den 4 juli 2020. Det kommande förbudet har gjort att leverantörer av vallor nu utvecklar sina produkter för att fasa ut ämnen som kommer förbjudas. Svenska Skidförbundets vallaansvariga jobbar nära leverantörerna och är delaktiga i att testa nya och mer miljövänliga vallor. Det kommande förbudet skyndar på den utveckling och förändring som vi vill se.

Annons
Annons
Annons