Annons

”Vi välkomnar ett namnbyte till Daesh”

En bild på IS-krigare från staden Raqqa i Syrien.
En bild på IS-krigare från staden Raqqa i Syrien. Foto: AP

Beskedet att regeringen nu kallar terrorgruppen IS för Daesh istället, är välkommet. Det är en viktig markering mot en terrorgrupp som inte har något med islam att göra, skriver Yasri Shamsudin Khan, generalsekreterare, Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa.

Publicerad

Den Muslimska Fredsrörelsen – Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) välkomnar regeringens beslut om att formellt börja kalla terrorgruppen i Syrien för Daesh och inte längre för IS. Beslutet går i linje med många andra länders beslut däribland USA:s och Frankrikes såväl som Arabförbundets. Detta ställningstagande visar på att regeringen förstår hur Daesh åsamkar världen terror genom att strategiskt försöka använda sig av världsreligionen Islam och global media för att försöka rekrytera människor med bristande kunskaper om islam, men som identifierar sig som muslimer samtidigt som de försöker isolera vanliga muslimer från samhället genom att öka antimuslimismen i världen.

Regeringen bär på ett viktigt ansvar att inte medverka till att demonisera islam och muslimer genom att falla för antimuslimisters och terroristers propaganda för att försöka skapa konflikter mellan människor som bekänner sig som muslimer och människor som inte gör det.

Yasri Shamsudin Khan

Foto: Kawtar Chibli Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons