Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:Vi väljer, varje dag

Nuri Kino och fyraårige Waskin.
Nuri Kino och fyraårige Waskin. Foto: A demand for action

Han möter det bästa och det sämsta hos människan, och hans organisation lever som del lär, och lär andra genom att göra.

Under strecket
Publicerad

Det är en sevärd serie som SVT sänder under julhelgen, historiedokumentären ”Berättelsen om Jesus”. Olika historiker, religiösa ledare och skådespelare berättar och gestaltar julens huvudperson på ett fängslande och rikt sätt. Oavsett om man tror att Jesus var Messias eller inte, rymmer historierna om Jesus liv oändligt många iakttagelser om det djupt mänskliga, vår natur, våra andliga behov, förmågor och oförmågor. Och det grundläggande budskap han framförde är i grunden vad många av våra moderna andliga vägledare förmedlar: du har ansvar för ditt liv och din stund på jorden, och du väljer hur du möter de människor som kommer i din väg.

En person som ständigt möter det bästa och det värsta i människans natur är Nuri Kino, journalist och aktivist. Det han lyfter fram i sina texter som rör sig i gränslandet reportage och opinion, är sådant man helst inte vill kännas vid; människor som gör andra illa, människor som far illa. Hur kan han, efter att ha sett ondska på nära håll, älska sin nästa såsom sig själv?

Annons
Annons
Annons