”Vi uppmanar alla att bojkotta Amazon”

Protester utanför Amazons grundare Jeff Bezos hus i New York den 9 augusti. Demonstranterna kritiserar hur anställda har behandlats i coronakrisen.
Protester utanför Amazons grundare Jeff Bezos hus i New York den 9 augusti. Demonstranterna kritiserar hur anställda har behandlats i coronakrisen. Foto: John Marshall Mantel/Sipa/TT

Amazon har återinfört former av exploatering som snarast liknar 1800-talets industrikapitalism. Det är dåliga nyheter för Sveriges arbetare, skriver Lovina Isaksson och Jacob Lundberg, GigWatch.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under veckan blev det klart att det amerikanska företaget Amazon etablerar sig i Sverige till hösten. Företaget startar upp en webbsida på svenska och inviger också ett 15 000 kvadratmeter stort lager i Eskilstuna.

Att valet föll på Eskilstuna är knappast någon slump. För tio år sedan var Eskilstuna den svenska kommunen med högst andel av befolkningen i försörjningsstöd, och trots hårda åtgärder från den S+C+M-koalition som sedan 2014 styr kommunen ligger arbetslösheten fortfarande långt över genomsnittet. I Amazon ser man en möjlighet att snygga till statistiken – och i Eskilstuna ser Amazon en uppsjö av människor utan andra alternativ än att ta ett jobb på det nya lagret.

Annons
Annons
Annons