Min helg

”Vi umgås som om vi levde på 70-talet”

Musikern Pontus de Wolfe hugger ved, youtubar Lasse Holm-hits och dricker rödvin med kulturarbetare under en vanlig helg.

Min fru Elsa och jag brukar inleda helgen med middag på något barnvänligt ställe, just ikväll blir det Urban Deli. Vi tar en whiskey sour, äter råbiff och är hemma igen halv sju. För att få krogvibben som förälder till en åttamånaders bebis gäller det att vara ute tidigt.

Annons

Men kvällen behöver inte vara slut där. Dörren är olåst hemma och det kommer förbi ett gäng kompisar som dricker lite bubbel och lyssnar på musik, det vanliga tugget. Vi umgås som på 70-talet – dricker vin och pratar politik, skvaller och en gnutta kultur. Vi hamnar med människor som liknar oss själva: bloggare, skribenter, inredare. Ett riktigt klyschigt rödvinsmöte med andra kulturarbetare med andra ord. Det slutar dock ofta med att vi youtubar gamla Lasse Holm-hits och E-type-videor.

Lördag morgon skiljer sig inte så mycket från vardagsmorgnar. Skillnaden är att folk inte mailar. Ska man samverka med andra musiker eller vara kreativ betyder inte veckodagarna så mycket. Jag går till mitt jobb ändå. Men vi brukar markera att det är helg med en rejäl frukost på Pom & Flora. De har så grymt god frukost, massa nyttiga saker så som yoghurtbowls med bär och nötter, egenbakat bröd och grymma pålägg. Sedan går jag vidare till kontoret på Konstakademien. Det är stora, gamla ateljéer som man hyr. Där tar jag emot artister och annat folk som jag jobbar med. Nu är jag engagerad i mitt podcastarbete, så på lördagar går jag dit och intervjuar artister.

Eftersom det är lördag rundar jag av runt klockan tre, då är de allra bästa idéerna ändå redan förbrukade. De får man i början av dagen. Sedan går hela familjen på Fotografiska. Nu går utställningen med Patrick Demarchelier och sedan är det alltid små bonusutställningar där. Exempelvis slängde de upp en utställning med Lennart Nilsson när han gick bort. Jag gillar att det är snabba på att hänga med i världshändelserna.

Därefter går vi och äter middag på Taverna Brillo. De lagar grym italiensk mat, jag älskar pizzorna och skaldjurspastan, men ikväll beställer jag linguini. Till det: ett rött, kryddigt och mustigt rödvin. Det kommer förbi goda vänner, vi håller på att planera inför en resa till Italien i sommar, då måste man ha rätt miljö och mat att förtära. Därefter bär det av hem, det blev lite mycket igår.

Det kommer förbi goda vänner, vi håller på att planera inför en resa till Italien i sommar, då måste man ha rätt miljö och mat att förtära.

Söndag morgon äter vi ägg, grovt bröd, kaffe och uppskurna blodapelsiner. Sedan packar jag in familjen i bilen och drar till min mamma som bor utanför Strängnäs. Hon har en kennel där hon föder upp golden retrievers och taxar. Vi kommer dit lagom till lunch, de har en självförsörjande gård med grönsaksland och skördar sin egen mat. Det är väldigt pittoreskt och härligt. På kvällen käkar vi äppelpaj efter att jag varit ute och huggit ved till brasan. De har en egen bit skog så veden kommer därifrån och så står man och hugger upp den i ladan. Vi hänger där hela dagen och myser framför öppna spisen tills vi däckar. Frilansare som vi är tar vi ledigt halva måndagen så att vi kan åka hem dagen efter.

Till Toppen