X
Annons
X

Vi tvingas bryta mot vår etik

Regeringen föreslår en lag som systematiskt kommer att diskriminera vårdbehövande papperslösa människor. Resultatet riskerar bli en sjukvård präglad av godtycke och rättsosäkerhet. Det skriver representanter för fem centrala vårdorganisationer.

På onsdag debatteras frågan om vård till papperslösa i riksdagens kammare. Allt tyder på att regeringens förslag om en systematisk diskriminering av vissa människor i svensk sjukvård kommer att gå igenom. Moderaterna har hårdhänt kört över sina allianskamrater och förslaget har blivit en kompromiss med Miljöpartiet, som förvisso är ett steg framåt, men ändå helt otillräckligt.

Regeringen har valt att fullständigt bortse från en i stort sett enig remissrunda, där samtliga vårdyrkesorganisationer och en rad företrädare för det svenska civilsamhället avvisat förslaget. Det gäller de stora humanitära organisationerna, fackföreningsrörelsen, ett antal politiska organisationer av olika kulör och en rad frivilligorganisationer. Alla dessa säger med en röst: Detta är en skam för svensk hälso- och sjukvårdspolitik!

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X