Annons

KJELL ANDERSSON:Vi tror ock på den heliga tillväxten

Etikprofessorn och debattören Clive ­Hamiltons civilisationskritik utgår från att ekonomisk ­tillväxt – av många betraktad som helig – inte leder till frälsning. För att undvika klimatkollaps måste vi söka alternativ till konsumtion som drivkraft för samhällsutvecklingen.

Under strecket
Publicerad

Den australiske etikprofessorn Clive Hamilton kritiserar djupgående vår tids girighet, övermod och exploatering av människor och natur. Följderna är olyckliga människor och en miljökris som hotar civilisationens framtid.

När sjöfarande portugiser på 1700-talet gjorde strandhugg i Västafrika, fann de att naturfolken där använde bilder och amuletter som de ansåg ha en övernaturlig förmåga att skydda mot olycka och fara. Från portugisernas ord för detta kommer begreppen fetisch och fetischism. Vår tid har sin egen form av fetischism, hävdar Clive Hamilton. Dess namn är ekonomisk tillväxt. Förr kunde politiker lova ”frihet, jämliket, utbildning för alla, moralisk upprustning… nu lovar de ekonomisk tillväxt”, skriver han i boken ”Growth fetish” (2003). Tillväxten är undermedlet för alla samhällets brister och behov. ”Den är en religiös drivkraft”.

Annons
Annons
Annons